kisvasut.hu
Vasúttörténet - Közép-Magyarország
~ Almamellék ~ Balatonfenyves ~ Beregszász (UA) ~ Budapest, Gyermekvasút ~ Csömödér ~ Debrecen ~ Debrecen, vidámpark ~ Felcsút ~ Felsőtárkány ~ Gemenc ~ Gyöngyös ~ Hortobágy ~ Kaszó ~ Kecskemét ~ Kemence ~ Királyrét ~ Kommandó (RO) ~ Lillafüred ~ Mesztegnyő ~ Nagycenk ~ Nyíregyháza ~ Pálháza ~ Pécs ~ Szegvár ~ Szilvásvárad ~ Szob-Nagybörzsöny ~ Tiszakécske ~
Főoldal
Menetrendek
Vasúttörténet
Rendezvények
Kisvasúti napok
KBK
Szakmai oldal
Képtár
Térképtár
Irattár
Linktár
Cikkarchívum
Újdonságok
GyIK
Partnereink





English Deutsch Român Nyomtathat vltozat

Diósjenői Erdei Vasút

(Szűcs Zoltán József)



Muslivasút néven is ismerték a vonalat.

A P5-ös mozdony Musliban

A P5-ös mozdony Musliban
Fotó: Fehér Ferenc gyűjteményéből (1956.01.28.)

Ez a vonal különös - bár a terepadottságok miatt érthető - okból nem futott be a névadó településre. Néhány kilométerrel a falu határa előtt a MÁZSAHÁZ-tól indulva - a KEMENCE-PATAK völgyében - MUSLI FORRÁS - VADÁSZHÁZ-ig futott. A pálya 600 mm nyomközű volt, 6 km-t tett meg. A viszonylag rövidke pályán jelentkező nagy szintkülönbség leküzdésére a Kemence-patak völgyében forduló kitérő párt létesítettek. Az első 4 km-en a vasút a Kemence-patak völgyében kanyarog, számos kis hídon átfutva a patakocska felett. A forduló kitérők után kapaszkodik ki a völgyből a Nyír-rét fennsíkja felé. Elágazás, állomás a vonalon nincsen. A Mázsaház volt a vasút üzemi központja. Egyik felében az iroda, a másikban a vontató szállása kapott helyet. Természetesen itt is "négylábú" volt a vonóerő, és maradt mindvégig.

Rövidesen elkészült a MUSLI - NYÍRRÉT 1 km-es szakasz.

Felmerült a vasútnak a Kemencei kisvasút királyházi ágával való összekötésének gondolata, a JELESFA - RÓZSÁS - POGÁNYVÁR vonalon, 9 km hosszban. Elkészültek a tereprendezési munkálatok, de időközben változott a világ, a vágányokat már nem rakták le.

Ma pedig csak a töltések, korhadó talpfák, leszakadó félben lévő hídgerendák tanúskodnak az elmúlt időkről.

Legutóbbi módosítás: 2008.01.30. 18:35

Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Vasútkereső
Vasútkereső térkép

(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV - EgyesületOnline