Kisvasutak Baráti Köre Egyesület oldal logo
~ Almamellék ~ Balatonfenyves ~ Beregszász (UA) ~ Budapest, Gyermekvasút ~ Csömödér ~ Debrecen ~ Debrecen, vidámpark ~ Felcsút ~ Felsőtárkány ~ Gemenc ~ Gyöngyös ~ Hortobágy ~ Kaszó ~ Kemence ~ Királyrét ~ Kommandó (RO) ~ Lillafüred ~ Mesztegnyő ~ Nagycenk ~ Nyíregyháza ~ Pálháza ~ Pécs ~ Szegvár ~ Szilvásvárad ~ Szob-Nagybörzsöny ~ Tiszakécske ~
KBK
Egyesületi élet
Vezetőség
Támogatók
Szakmai lap
Dokumentumtár
Elérhetőségünk
Partnereink
English Deutsch Român Nyomtathat vltozat

Tájékoztató a KBK-ról

Egyesületünk 1994 folyamán alakult, a Fővárosi Bíróságtól kapott bejegyzési számunk 8081. 2002-ben közhasznú, majd 2005-ben kiemelkedően közhasznú minősítést kaptunk a Fővárosi Bíróságtól. A 2011. évi CLXXXI. törvény alapján az egyesület az egységessé vált "közhasznú" jogállással rendelkezik.

A Kisvasutak Baráti Körének célja:

 • A keskenynyomközű vasutak rohamos fogyásának megakadályozása, műszaki emlékként is jelentős járműveik, berendezéseik megőrzése, a környezetvédelmi és gazdaságossági célok biztosítása.

 • A hazai és kárpát-medencei kisvasutak népszerűsítése.

 • Az egyesület a fenti célok biztosítása érdekében felméri ezen vasutak állapotát, kutatja történetüket, megóvja járműveiket, műszaki emlékeiket, feltárja a gyártók történetét, megőrzi az erre vonatkozó dokumentumokat.

 • Az egyesület a célok megvalósítása érdekében elvégzi a magángyűjteményekben található anyagok feltárását és katalogizálását. Közzéteszi a feltárt ismereteket, lehetővé teszi a nagyközönség számára való bemutatást, lehetőleg állandó kiállítás formájában.

Az egyesület feladatai:

 • Együttműködésre törekszik valamennyi, a vasút ügyét képviselő és e téren tevékenykedő alapítvánnyal és egyesülettel, klubbal, intézménnyel és szervezettel, továbbá a keskenynyomközű vasutak üzemeltetőivel, fenntartóival és kezelőivel.

 • A feladatok megvalósítása érdekében tanfolyamokat, előadásokat, szakmai összejöveteleket szervez.

Elérhetőségeink:

Székhely és levelezési cím:

1222 Budapest, József utca 7.

E-mail:

kbk@kisvasut.hu

Telefonszámunk:

(+36) 20/256-3825

Számlaszámunk:

11712004-20206435 (OTP Bank Nyrt.)

Adószámunk:

18077847-1-43 (A személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlását köszönjük!)

Az egyesület tagja jogosult:

 • Az egyesület céljai és feladatkörébe tartozó kérdések megvitatását kezdeményezni, a döntésekben szavazati joggal részt venni.

 • Az egyesülettől szakmai érdekvédelmet kérni, az egyesület szakmai és egyéb rendezvényein - az előfeltételek teljesülése esetén - részt venni.

Az egyesület tagja köteles:

 • a szervezeti életben részt venni,

 • tisztségbe való megválasztása esetén ezt a legjobb képességei szerint ellátni,

 • a vállalt tagsági díjat rendszeresen megfizetni.

A Kisvasutak Baráti Köre nyitott, minden kedves kisvasútbarátot örömmel várunk tagjaink körébe. Az Alapszabályt és a belépési nyilatkozatot megtalálja a Dokumentumtárban.

Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Küldjön képet!


Vasútkereső
Vasútkereső térkép

Hírlevél

E-mailban értesítjük új cikkeinkről, ha feliratkozik hírlevelünkre.


(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV