Mesztegnyő oldal logo
Vasúttörténet
Mesztegnyő
Megközelítés
Menetrend
Díjszabás
Vasúttörténet
Elérhetőség
Képtár
Partnereink

English Deutsch Român Nyomtathat vltozat

Mesztegnyői Erdei Vasút története

(Szűcs Zoltán József)A mai hlzat Hunyadi Imre grf birtokn 1941-ben lteslt. Mtanrendri bejrsra 1941.08.12-n kerlt sor. (KKM 104 560). A vasutat egy fatermel vllalkoz, Berecz Kroly ptette, a snanyagot rszben a vllalkoz, rszben Hunyadi grf szlltotta. A MESZTEGNY MV lloms - NAGYHOMOK 6 km-es 760 mm nyomkz vonalon a talpfkat homokbl formlt tltsbe gyaztk, 7 kg/fm tmeg sneket fektettek rjuk.

Felsőkak végállomás

Felsőkak végállomás
Fotó: Fodor Illés (2001.07.08.)

Az 1941-ben ltestett hlzatot megelzte egy korbbi kisvast, melyet 1936-ban ptettek s 600 mm nyomtv volt. Ezt a vasutat azonban 1939-ben felbontottk.

Egyes informcik szerint az j vonalra a kzeli Kthely hlzatrl, annak tglagyrbl rkezett az els mozdony, egy C' tengelyelrendezs gzs. A mozdony kzps tengelyn nem volt nyomkarima, hogy knnyen befuthasson a szk vekbe. A mozdony mesztegnyi tartzkodsrl azonban nem maradt fenn dokumentci. A kthelyi hlzat is Hunyadi grf tulajdonban volt, gy a mesztegnyi thelyezs kzenfekv megolds lehetett, ha valban trtnt ilyen.

15 darab teherkocsit lltottak zembe. Ezek fordarendszerben dolgoztak, 5-5 kocsi alkotott egy vonatot. Egy szerelvnyt ppen megraktak, egy a leraksra vrt, egy pedig a kis mozdonnyal resen, vagy rakottan tban volt a vonalon.

A II. vilghbor idejn zavartalanul folytatdtak a szlltsok, a frontvonal megrkezsig. Ekkor a visszavonul nmet csapatok szemet vetettek a mozdonykra. A kisvast dolgozi azonban a vonalon kibortottk a mozdonyt, gy elhurcolst sikerlt megakadlyozni. A frontok elvonulsval jra zembe helyezhettk a masint.

1945. mrcius 18-n llamostottk a vasutat, ami meglepen korai idpont. Ellenben az llami erdszet nem kvnta a vasutat zemeltetni, gy az zemengedlyt az ltalnos Fakitermel s Fakereskedelmi Rt-re ruhzta t. A gzmozdony egyes informcik szerint Sttre kerlt, ahol a Stt-Alsvadcs vonalon dolgozott, azonban az oda val llomstsrl semmilyen dokumentum nem kerlt el, a stti iratanyagokban sem tnik fel. Mesztegnyn pedig a jl ismert ngylb lett a voner.

Az 1957-ben (1957.03.15) megszntetett Vrshalma - Bsznfai EV-rl az v kzepn egy kis MD1 tpus motormozdonyt kaptak, de ott csak ks sszel llhatott zembe, mert a vast csak ekkor kapta meg motorzemre az engedlyt. Ez egy hossz procedra volt, a KPM megkvetelte a hidak megerstst, a plya rendbettelt, nyomvonal korrekcikat rt el. Az MD1-es mozdonymg Bsznfncsolt flkt kapott. Az egyhengeres dzel-mechanikus mozdonyka egyik tengelyt hajtotta a motor, a msik rudazat kzvettsvel kapott meghajtst. A gp 10 lert teljestett.

Ksbb egy hasonl, de nyitott vezrlls motormozdonnyal bvtettk a vontatparkot. AB26-os mozdony Bcsalmsrl rkezett. Ennek rdekessge, hogy a GV tadta az G-nak a gpet, majd az G visszaadta a GV-nek, hogy a GV tadhassa az EV-nek.

1958-ban a vonalat FELSKAK-ig hosszabbtottk meg, az gy ltrejv MESZTEGNY - FELSKAK fvonalon a talpfkat vasbetonaljakra cserltk, ezekre mr 9 kg/fm tmeg snek kerltek, azonban a plyban tbb szakaszon is megmaradnak a 7 kg/fm snek. A hosszabbtst a vast engedlyek nlkl vgezte, engedly nlkl zemeltetett egy nyitott szemlyszllt kocsit. Ebbl lett is nmi botrny... 1961.06.13-n vgl a KPM megadja a hlzat zemengedlyt, de a szemlyforgalmat nem engedlyezi. A fvonalon 12 km/, a szrnyvonalakon 10 km/ a megengedett sebessg. A vonal a rgi vgllomstl indulva II. RAKOD - MLYGER MH - FELSKAK tvonalon haladt, a Hajmslapi halastban emelt tltsen. Csak az utols 1 km-es szakaszon trt vissza jra a "szrazra".

A szemlyszllt kocsit (mely egy MASZOLAJ alvzra plt) az erdgazdasg 1962. janurjban vizsgztatja le. Ebben az vben megindul a menetrend szerinti forgalom: kedden s pnteken napi kt pr szemlyvonattal. A vastzem ezen fell a tgazdasg dolgozit is szlltja a soponyai szrnyvonalon. Termszetesen addig is utaztak a vaston, a krnyez tanyk, pusztk lakosai gy jutottak be Mesztegnyre. Az utasok egy prekocsibl padokkal, korltokkal kialaktott szemlykocsit vehettek ignybe. Egy-egy szerelvnyen 30-40-en utaztak.

Az 1960-as vek derekn kt C-50-es motort kaptak. A mozdonyokat fekete fnyezssel E-04-047, E-04-048 plyaszmokkal lltottk forgalomba.

Idkzben a Nagyhomoki szrnyvonalat felszedtk, de kt msikat teleptettek: az els a GYTA - BUSVR MH - I. RAKOD 4 km hossz. Ez a vonal korbban vgigvezetett a halast partjn, a halgazdasg 760 mm vastjval tallkozva. A soponyi vonal vgpontjhoz csatlakoz halgazdasgi kisvast jelentsge, hogy az V egyik jelents fuvaroztatja volt a halgazdasg. (Sajnos a halgazdasgi vastrl nagyon kevs informci maradt fent, a KPM kardozsai ellenre a halgazdasg nem tudott zemengedlyt, helysznrajzot felmutatni.) A msodik szrnyvonal SZNYOGVR MH-tl 1,2 km hosszban fut.

A megszntetett Simongt - Pollai Erdei vastrl egy GV teherkocsibl ptett szemlykocsi rkezsvel gyarapodott a vagonpark. Ugyanekkor kt C-50-es is rkezett a Csepeli Vasmbl, a C 21 s a D 22 plyaszm.

1987-ben a Gemenci EV-rl egy "Dunakeszi kocsi" rkezett. A piros-fehr kirlyrti sznezst itt az erdei vasti zldre vltoztattk.

Mivel az 1980-as vek elejre a krnyez tanyk, pusztk elnptelenedtek, a szemlyforgalom idnyjelleg, elssorban a vadszok veszik ignybe a vasutat. A teherforgalom azonban tovbbra is jelents, egy-egy vben 9000 kbmter ft is leszlltanak a mesztegnyi fatelepre. A ft truckprokon, s bellk prosval kialaktott prekocsikon szlltjk a vonalon, a fatelepen bell kttengelyes kicsi kocsik szolglnak, kzttk mg egy egykori lralvz is tallhat.1982-ben a KPM helyszni szemlt tart. Megllaptst nyer, hogy a plya nem zembiztos, a mozdonyok mtanrendri vizsgval nem rendelkeznek. a vontatott jrmvek fkberendezsei nem mkdnek (a szemlykocsi sem), ill. hatsgi vizsgalapjukat a vast nem tudja felmutatni. A motorvezetk sem rendelkeznek vizsgval. A terleten rendszeresen leslvszet zajlik, s ilyenkor a meghirdetett menetrend ellenre a vonatok nem kzlekednek. Az eredmny: lakat a kisvastra.

1995 v folyamn feljtottk a vonalat, a kicsiny snek helybe 14 kg/fm tmegek kerltek. A vasbetonaljakat avatatlan fa aljakra cserltk. A szemlykocsik kzl korbbi munkskocsijukat teherkocsiv alaktottk vissza, de mg jl olvashatk alvzn a szemlykocsi kori jelzsek. A ngy C-50-esbl kett zemel, a msik kett tartalk alkatrszknt szolgl.

2013-ban az zemeltet SEFAG Zrt. a kisvast teljes jrmllomnyt feljtotta, s jelents fejlesztseket vgzett a kisvast krnyezetben is.

Legutóbbi módosítás: 2009.01.03. 23:32

Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Küldjön képet!


Vasútkereső
A kiválasztott vasút helye kis térképen

Hírlevél

E-mailban értesítjük új cikkeinkről, ha feliratkozik hírlevelünkre.


(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV