kisvasut.hu
Vasúttörténet - Észak-Alföld
~ Almamellék ~ Balatonfenyves ~ Beregszász (UA) ~ Budapest, Gyermekvasút ~ Csömödér ~ Debrecen ~ Debrecen, vidámpark ~ Felcsút ~ Felsőtárkány ~ Gemenc ~ Gyöngyös ~ Hortobágy ~ Kaszó ~ Kecskemét ~ Kemence ~ Királyrét ~ Kommandó (RO) ~ Lillafüred ~ Mesztegnyő ~ Nagycenk ~ Nyíregyháza ~ Pálháza ~ Pécs ~ Szegvár ~ Szilvásvárad ~ Szob-Nagybörzsöny ~ Tiszakécske ~
Főoldal
Menetrendek
Vasúttörténet
Rendezvények
Kisvasúti napok
KBK
Szakmai oldal
Képtár
Térképtár
Irattár
Linktár
Cikkarchívum
Újdonságok
GyIK
Partnereink
English Deutsch Român Nyomtathat vltozat

Debreceni vidámpark kisvasútja

(Szűcs Zoltán József)A Debreceni Vidámparkot 1960-ban hozták létre a Nagyerdő területén. Ennek keretében került sor a kisvasút kiépítésére is, melyet 1960. május 1-jén adtak át a forgalomnak. Az alakuló, épülő Vidámparkban az első építkezések egyike volt az 1100 m hosszú 760 mm-es keskeny nyomtávú vasúti pálya építése, mely 11 kg/fm-es sínszerkezetre, homokágyban, talpfákkal készült. A kisvasút C-50-es sorozatú, GV 4505 pályaszámú dízel üzemű mozdonya a Szerencsi Gazdasági Műhelyfőnökségtől érkezett, akárcsak a 4 db nyitott, egyedi kivitelű személykocsi is. Érkezését követően a kismozdony is besegített a Vidámpark és vasút építésébe. Csilléket húzott, ezen történt az építési anyagok, föld, homok szállítása. 

A pálya meglehetősen jó állapotú, „i” sínekből készült.

A pálya meglehetősen jó állapotú, „i” sínekből készült.
Fotó: Fodor Illés (2005.05.29.)

Az eredeti elképzelések szerint a kisvonat egy "mese-alagúton" is keresztül haladt volna, de ennek megépítése anyagi okok miatt elmaradt. A vonal egy kétvágányos végállomásról indul, majd egy nagy hurokvágányban végződik. A hurokvágány végén egy kört is beépítettek a pályába, ezáltal meghosszabbítható a menetidő (erre az összekötő vágányra tervezték a "mese-alagutat" is). A hurokvágányban egy mellékvágány is található. Jelenlegi pályája az eredeti nyomvonalon halad, csupán kisebb szerkezeti változtatások történtek rajta. A pályához 6 db váltó tartozik, utólag megépült egy kitérő vágány. A 70-es évek közepén a nyitott kocsikat átcserélték zárt kocsikra. Ez az állapot kb. 1 évig tartott, mert a megnövekedett súly rongálta a síneket, a látogatók is jobban kedvelték a megszokott nyitott kocsikat, ezek hangulatosabbak és jobban illeszkedtek az erdei környezetbe.

A vasúti pálya, a mozdony, a kocsik karbantartása folyamatosan, tervszerűen történik és történt. Nagyobb felújításra 1984-ben került sor, amikor a pályaszerkezetet a MÁV Debreceni Építési Főnökség átépítette társadalmi összefogással 23 kg/fm szerkezetű betonaljas pályára.

A kocsik külső külleme 10 évenként változott. 1985-ben Walt Disney figurákkal, 1995-ben "Dinó" figurákkal díszítették. 1995-ben a kocsik vázszerkezete és a mozdony elhasználódott Csepel motorja is felújításra kerül. 

Legutóbbi módosítás: 2009.01.27. 20:19

Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Vasútkereső
Vasútkereső térkép

(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV - EgyesületOnline