kisvasut.hu
Vasúttörténet - Észak-Magyarország
~ Almamellék ~ Balatonfenyves ~ Beregszász (UA) ~ Budapest, Gyermekvasút ~ Csömödér ~ Debrecen ~ Debrecen, vidámpark ~ Felcsút ~ Felsőtárkány ~ Gemenc ~ Gyöngyös ~ Hortobágy ~ Kaszó ~ Kecskemét ~ Kemence ~ Királyrét ~ Kommandó (RO) ~ Lillafüred ~ Mesztegnyő ~ Nagycenk ~ Nyíregyháza ~ Pálháza ~ Pécs ~ Szegvár ~ Szilvásvárad ~ Szob-Nagybörzsöny ~ Tiszakécske ~
Főoldal
Menetrendek
Vasúttörténet
Rendezvények
Kisvasúti napok
KBK
Szakmai oldal
Képtár
Térképtár
Irattár
Linktár
Cikkarchívum
Újdonságok
GyIK
Partnereink

English Deutsch Român Nyomtathat vltozat

Kiskéri bányavasút

(Moór Attila)A kiskéri szénbányából Mohora nagyvasúti állomásának átrakójára szállította a szenet a bánya kisvasútja. Az államosításig szenet fuvaroztak rajta, de a háború után a szénbánya már nem üzemelt, a vasutat az erdészet kapta meg. Pár év üzem után viszont már az erdészet sem használta. Felmerült a vonal 760 mm-esre való átépítése és a közforgalomba kapcsolása, de 1952-ben az UVATERV felmérői meglepve tapasztalták, hogy a vasutat már az erdészet felbontotta. A sínanyag nagy része Börzsönybe került, az egyik Brigadelok Királyrétre, ahol végül nem állt üzembe.

A vasút 1948-as leltárában egyetlen gőzmozdony és 15 db teherkocsi szerepelt. A pálya 9,3 kilós sínekből állt, rajta az engedélyezett sebesség 6 km/óra.

A vasútnak szép fűtőháza volt Kiskéren. Mohorán az átrakó az állomástól pár száz méterre délre létesült.

A kisvasút fennmaradt iratanyaga számos, mára már feloldhatatlan ellentmondást tartalmaz.

A kiskéri kisvasút a bánya adatai szerint 633 mm-es, a Mallerd szerint 600 mm-es, a MÁV irattárban 760 mm-es csatlakozó vasútként szerepel. A vasút Vilmos nevű Brigadelokja 633 mm-es nyomtávolságú volt. A mozdony 1948-ban már egy éve lejárt kazánvizsgával üzemelt. A Mallerd iratanyagában 1948-ban Királyrétre szállítva, de ott üzembe nem állítva. Aztán egy 1953-as irat szerint a már felszedett vasút kiskéri fűtőházában áll, rég lejárt kazánnal, törött ívbeálló tengellyel, és Királyrét csak kazán armatúrákat vitt el róla.

A kisvasut.hu vasútlistája 3 Kiskéren előforduló mozdonyról tud.

Királyréten volt egy Vilmos nevű mozdony, így volt mivel keverni az iratokban (vagy szándékosan csúsztatni, melyre számos esetben szüksége volt a vasúttársaságoknak a működés fenntartásához is), hogy mi is került oda Kiskérről.

Érdekesség, hogy a szénbánya és az erdészet között közötti szerződéseket a Gazdasági Vasutak Igazgatóságán állították ki, de nem ismert, miért került bevonásra ez a harmadik fél.

Legutóbbi módosítás: 2016-08-19 23:50

Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Vasútkereső
Vasútkereső térkép

(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV - EgyesületOnline