kisvasut.hu
Vasúttörténet - Észak-Alföld
~ Almamellék ~ Balatonfenyves ~ Beregszász (UA) ~ Budapest, Gyermekvasút ~ Csömödér ~ Debrecen ~ Debrecen, vidámpark ~ Felcsút ~ Felsőtárkány ~ Gemenc ~ Gyöngyös ~ Hortobágy ~ Kaszó ~ Kecskemét ~ Kemence ~ Királyrét ~ Kommandó (RO) ~ Lillafüred ~ Mesztegnyő ~ Nagycenk ~ Nyíregyháza ~ Pálháza ~ Pécs ~ Szegvár ~ Szilvásvárad ~ Szob-Nagybörzsöny ~ Tiszakécske ~
Főoldal
Menetrendek
Vasúttörténet
Rendezvények
Kisvasúti napok
KBK
Szakmai oldal
Képtár
Térképtár
Irattár
Linktár
Cikkarchívum
Újdonságok
GyIK
Partnereink





English Deutsch Român Nyomtathat vltozat

Hajdúszoboszlói téglagyári kisvasút

(Bozó Zoltán)



Gyermekkori élményeimet osztom meg erről a már nem létező kisvasútról.

A kisvasút a MÁV-állomás déli szomszédságában lévő télagyárat és bányagödreit kötötte össze, de a nagyvasúttal nem volt összeköttetése. A pálya a nagyvasúttal párhuzamos és arra merőleges pályaszakaszokból állott. A téglagyár területén háromvágányos állomásról kiindulva a tehervonat, ami kuliból és a csillékből volt kiállítva, kijárt a gödrök mellé. Ott hurokban a gödrök szélén, az óramutató járásával megegyező irányban haladt a kanalas kotrógépig, ami megrakta.A megrakott tehervonat ezután visszatért, hogy a gyárban egy körbuktató segítségével kiürítsék a kocsikat. A hurok repülővágányból állt, hogy rugalmasan kövesse a gödör növekedését.

A vonalnak egyetlen, andráskereszttel védett vasúti átjárója volt. A volt téglagyár területén még föllelhetők a vágányok.

Legutóbbi módosítás: 2012.06.08. 21:31

Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Vasútkereső
Vasútkereső térkép

(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV - EgyesületOnline