Kisvasutak Baráti Köre Egyesület
Egyesületi élet
~ Almamellék ~ Balatonfenyves ~ Beregszász (UA) ~ Budapest, Gyermekvasút ~ Csömödér ~ Debrecen ~ Debrecen, vidámpark ~ Felcsút ~ Felsőtárkány ~ Gemenc ~ Gyöngyös ~ Hortobágy ~ Kaszó ~ Kecskemét ~ Kemence ~ Királyrét ~ Kommandó (RO) ~ Lillafüred ~ Mesztegnyő ~ Nagycenk ~ Nyíregyháza ~ Pálháza ~ Pécs ~ Szegvár ~ Szilvásvárad ~ Szob-Nagybörzsöny ~ Tiszakécske ~
KBK
Egyesületi élet
Vezetőség
Támogatók
Szakmai lap
Dokumentumtár
Elérhetőségünk
Partnereink





English Deutsch Român Nyomtathat vltozat

Alföldi Kerti Gazdasági Vasutak Szakcsoport

2012.05.15



Mi, az Alföldi Kerti Gazdasági Vasutak Szakcsoport (továbbiakban a szakcsoport) alapító és jövendőbeli tagjai elismerjük és fontosnak tartjuk a klasszikus ipari létesítmények és a klasszikus ipari táj egyetemes emberi kultúra fejlődésében betöltött szerepét. Fontosnak tartjuk a múltból örökségként ránk hagyott ezen épített és tárgyi emlékek, ezeken belül is elsősorban a kötött pályás eszközök felkutatását, kutatását, megőrzését és bemutatását. Az alapító tagok ezen dokumentum létrejöttét megelőzően is végeztek kutató, megőrző és bemutató tevékenységet, amit ezen szakcsoport megalapításával szeretnének szervezettebbé, összehangoltabbá, a külvilág számára könnyebben népszerűsíthetővé tenni a Kisvasutak Baráti Köre Egyesület keretein belül.

2. A szakcsoport célja

2.1 Szűkebb értelemben a keskeny nyomközű mezei és iparvasutak tárgykörben végzett megőrzés, kutatás, bemutatás ami az alábbi területekre specializálódik:

  • 2.1.1 A keskeny nyomközű mezei és iparvasutak eszközeit gyártó vállalatok történetének kutatása, rendelkezésre álló dokumentumaik felkutatása, megőrzése, rendszerezése és bemutatása.
  • 2.1.2 A keskeny nyomközű mezei és iparvasutak járműveinek, pályaanyagainak egyéb eszközeinek a megmentése, megőrzése, restaurálása és bemutatása.
  • 2.1.3 A keskeny nyomközű mezei és iparvasutakat üzemeltető vállalatok felkutatása, működésük dokumentálása, történetük kutatása, bemutatása. Törvényes lobbitevékenység kifejtése az ilyen vállalatok épített és tárgyi örökségeinek megőrzése, különös tekintettel műemlékként, múzeumként való megőrzése és bemutatása céljából.

2.2 Bővebb értelemben a keskeny nyomközű mezei és iparvasutakkal azonos korszakokban létező ipari vagy ipari jellegű eszközök megőrzése a korszak jobb megismerése és a vasúti eszközök autentikus környezetben való megőrzése, bemutatása céljából.

3. A szakcsoport tevékenysége

3.1 Az 1998-ban magángyűjteményként létrejött vasúti pályával és járművekkel rendelkező Alföldi Kerti Gazdasági Vasút és a hasonló keretek között létrejött, járművekkel rendelkező Dél-dunántúli Kerti Gazdasági Vasút és a Viharsarki Magánvasút napjainkig összegyűjtött tárgyi emlékeinek a közösen bemutatható gyűjteménnyé alakítása, a járművek restaurálása, további vasúti pályák kiépítése, a gyűjtemény bővítése. A szükséges munkák elvégzése céljából közös munkanapok szervezése.

3.2 A keskeny nyomközű mezei és iparvasutakat üzemeltető vállalatokkal való kapcsolattartás, szoros együttműködés céljaink elérése érdekében.

3.3 Rendezvények, nyílt napok szervezése a közönség munkánk tárgykörében való szélesebb művelődése, tevékenységünk népszerűsítése, új támogatók megnyerése céljából.

3.4 Állami és magán forrásokat is figyelembe véve támogatók szerzése tevékenységünk végzése és szélesebb körű kiterjesztése céljából.

3.5 Kirándulások szervezése a tevékenységi körünkbe tartozó ipari üzemek területére a működésük dokumentálása, személyes kapcsolattartás és közösségünk csapattá kovácsolása céljából.

3.6 Kapcsolattartás a hasonló célú gyűjteményekkel. Amennyiben céljainkkal azonosulni tudnak, rájuk a jövőben belépőként is számítunk.

4. A szakcsoport tagjai

4.2 A szakcsoport tagja lehet minden egyesületi tag, aki a szakcsoport céljainak elérése érdekében hajlandó rendszeres munkájával és lehetőségeihez mérten anyagiakkal hozzájárulni.

5. További szabályok

A szakcsoport működésének további szabályait a Kisvasutak Baráti Köre Egyesület Alapszabálya tartalmazza.

Legutóbbi módosítás: 2012.05.16. 20:08

Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Vasútkereső
Vasútkereső térkép

(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV - EgyesületOnline