kisvasut.hu
~ Almamellék ~ Balatonfenyves ~ Beregszász (UA) ~ Budapest, Gyermekvasút ~ Csömödér ~ Debrecen ~ Debrecen, vidámpark ~ Felcsút ~ Felsőtárkány ~ Gemenc ~ Gyöngyös ~ Hortobágy ~ Kaszó ~ Kecskemét ~ Kemence ~ Királyrét ~ Kommandó (RO) ~ Lillafüred ~ Mesztegnyő ~ Nagycenk ~ Nyíregyháza ~ Pálháza ~ Pécs ~ Szegvár ~ Szilvásvárad ~ Szob-Nagybörzsöny ~ Tiszakécske ~
Főoldal
Menetrendek
Vasúttörténet
Rendezvények
Kisvasúti napok
KBK
Szakmai oldal
Képtár
Térképtár
Irattár
Linktár
Cikkarchívum
Újdonságok
GyIK
Partnereink





English Deutsch Român Nyomtathat vltozat

Felavatták a Királyréti Erdei Vasút gőzmozdonyát

2003.09.30 (Chikán Gábor)



2003. szeptember 25-én a kora délutáni órákban Barátossy Gábor, az FVM Erdészeti hivatalának elnöke ünnepélyes keretek között felavatta a Királyréti Erdei Vasút gőzmozdonyát.
A 490,2004-es pályaszámú gőzmozdony az avatás napján

A 490,2004-es pályaszámú gőzmozdony az avatás napján
Fotó: Chikán Gábor

A mozdony - mint korábban tájékoztatást adtunk róla - 1951-ben készült Resicán, majd a szászvárosi (Oraºtie) fatelepről vásárolta meg az Ipoly Erdő Rt. az FVM Erdészeti hivatalának támogatásával. A felújítását 2002-2003-ban Nagykanizsán végezték a Kinizsi-Tech kft. munkatársai.

Az avatás során beszédet mondott Barátossy Gábor az FVM Erdészeti Hivatalának elnöke, Kiss László, az Ipoly Erdő Rt. vezérigazgatója, Chikán Gábor, a Királyréti Erdei Vasút üzemvezetője. A szokolyai általános iskola tanulóinak és a kismarosi néptáncegyüttes műsora után Barátossy Gábor pezsgővel felavatta a mozdonyt, mely a kisvasút menti patakról a Morgó nevet kapta.

A kismaroson tartott avatási ünnepség után a jelenlévők megtekintették az állomás várótermében létrehozott Turisztikai információs állomást. Itt a kisvasúttal érintett települések (Kismaros, Szokolya) mellett bemutatkozik az Ipoly Erdő Rt. Királyréti Erdészete a környékbeli erdők történetével, és természetesen a kisvasút archív képekkel illusztrált története is olvasható. A Börzsöny környékén tevékenykedő Göncöl szövetség pedig a hegységről készített geológiai és élő természeti értékeket bemutató kiállítást.

Az ünnepi közönség rövid utazásra indulhatott a gőzmozdonnyal. A különvonatban a most forgalomba állt új nyitott személykocsi közlekedett, mely a Börzsöny 2020 kft. műhelyében ez alkalomra épült. Kivitelében, színösszeállításában jobban illeszkedik a gőzmozdonyhoz, mint a kisvasúton közlekedő Bax sorozatú személykocsik.

Paphegy állomáson megtekinthető volt a gőzmozdony beszerzésével egy időben épített járműtároló csarnok, majd az új erdészeti oktatóteremben tartott rövid állófogadás után indult vissza a gőzvontatású különvonat Kismarosra.

A gőzmozdony a jövőben ünnepi alkalmakkor közlekedik, valamint megrendelhető különvonatok vontatására. Érdemes azonban figyelni a kisvasút hirdetményeit, mert különvonatok megrendelése esetén a mozdony időnként alkalmi menetrend szerint is közlekedik, ilyenkor különleges díjszabás mellet van lehetőség az utazásra.

Legutóbbi módosítás: 1999-01-01 00:00

Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Vasútkereső
Vasútkereső térkép

(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV - EgyesületOnline