kisvasut.hu
~ Almamellék ~ Balatonfenyves ~ Beregszász (UA) ~ Budapest, Gyermekvasút ~ Csömödér ~ Debrecen ~ Debrecen, vidámpark ~ Felcsút ~ Felsőtárkány ~ Gemenc ~ Gyöngyös ~ Hortobágy ~ Kaszó ~ Kecskemét ~ Kemence ~ Királyrét ~ Kommandó (RO) ~ Lillafüred ~ Mesztegnyő ~ Nagycenk ~ Nyíregyháza ~ Pálháza ~ Pécs ~ Szegvár ~ Szilvásvárad ~ Szob-Nagybörzsöny ~ Tiszakécske ~
Főoldal
Menetrendek
Vasúttörténet
Rendezvények
Kisvasúti napok
KBK
Szakmai oldal
Képtár
Térképtár
Irattár
Linktár
Cikkarchívum
Újdonságok
GyIK
Partnereink





Felhasználói belépés
E-mail:
Jelszó:
English Deutsch Român Nyomtathat vltozat

35 éve elment az utolsó vonat Szegeden

2010.11.03 (Karap Krisztián)



1975. szeptember 1-én szűnt meg a közlekedés a gazdaságtalannak tartott Szegedi Kisvasúton. Ezen esemény előre vetítette hazánk kisvasútjaira váró szomorú jövőt, mely talán az 5 évvel később megszűnt Hegyközi Kisvasút megszűnésében csúcsosodott ki.

Az Mk48 2021-es mozdony indulásra készen áll.

Az Mk48 2021-es mozdony indulásra készen áll.
Fotó: archív

Az 1926-ban épült vasút sok tekintetben kuriózum volt a maga járműveivel, melyek közül természetesen az M1-M4 motormozdonyok emelkednek ki leginkább. A kor nemzetközi színvonalán tervezett és kivitelezett mozdonyok hazánk első diesel-elektromos járművei voltak, melyek közül mára egyetlen példány maradt meg a Széchenyi-hegyi Gyermekvasúton.

A vonal kiépítésének célja hasonló volt a kecskeméti, illetve nyíregyházi kisvasutakéhoz: bekapcsolni az országba a vidék gazdaságát. Számos kis település a vasútnak köszönhette fennmaradását és felvirágzását, a kisvasúttal közelebb került Szeged és a piacig közlekedő szerelvények jó helyzetet teremtettek a kis falvak árusainak is.

A vaspálya utolsó állapotában a Szeged-Kunhalom-Pusztamérges és a Szeged-Kunhalom-Halastelki iskola viszonylatokon biztosított közlekedést, ahol az utolsó időkben Mk48-as diesel-hidraulikus mozdonyok biztosították a szükséges vonóerőt.

1975-ben, a kisvasút felszámolásakor természetesen a kihasználatlanságra hivatkozva szűnt meg a közlekedés, tán ekkor kezdte meg működését a ma is kitartóan és hatásosan működő közúti lobbi...

A kisvasút emlékét ma már jó néhány dolog őrzi szerencsére:

További információk a kisvasútról és a felújításról: http://www.szegedikisvasut.hu

További információk az M4-es mozdonyról: http://www.m4.hu


Van esetleg fényképe, térképe a kisvasútról?

Kérjük küldje el Egyesületünknek a szerkesztoseg[kukac]kisvasut.hu email címre!

Köszönjük

Legutóbbi módosítás: 2010.11.03. 01:59

Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Vasútkereső
Vasútkereső térkép

(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV - EgyesületOnline