kisvasut.hu
~ Almamellék ~ Balatonfenyves ~ Beregszász (UA) ~ Budapest, Gyermekvasút ~ Csömödér ~ Debrecen ~ Debrecen, vidámpark ~ Felcsút ~ Felsőtárkány ~ Gemenc ~ Gyöngyös ~ Hortobágy ~ Kaszó ~ Kecskemét ~ Kemence ~ Királyrét ~ Kommandó (RO) ~ Lillafüred ~ Mesztegnyő ~ Nagycenk ~ Nyíregyháza ~ Pálháza ~ Pécs ~ Szegvár ~ Szilvásvárad ~ Szob-Nagybörzsöny ~ Tiszakécske ~
Főoldal
Menetrendek
Vasúttörténet
Rendezvények
Kisvasúti napok
KBK
Szakmai oldal
Képtár
Térképtár
Irattár
Linktár
Cikkarchívum
Újdonságok
GyIK
Partnereink





English Deutsch Român Nyomtathat vltozat

35 éve elment az utolsó vonat Szegeden

2010.11.03 (Karap Krisztián)



1975. szeptember 1-én szűnt meg a közlekedés a gazdaságtalannak tartott Szegedi Kisvasúton. Ezen esemény előre vetítette hazánk kisvasútjaira váró szomorú jövőt, mely talán az 5 évvel később megszűnt Hegyközi Kisvasút megszűnésében csúcsosodott ki.

Az Mk48 2021-es mozdony indulásra készen áll.

Az Mk48 2021-es mozdony indulásra készen áll.
Fotó: archív

Az 1926-ban épült vasút sok tekintetben kuriózum volt a maga járműveivel, melyek közül természetesen az M1-M4 motormozdonyok emelkednek ki leginkább. A kor nemzetközi színvonalán tervezett és kivitelezett mozdonyok hazánk első diesel-elektromos járművei voltak, melyek közül mára egyetlen példány maradt meg a Széchenyi-hegyi Gyermekvasúton.

A vonal kiépítésének célja hasonló volt a kecskeméti, illetve nyíregyházi kisvasutakéhoz: bekapcsolni az országba a vidék gazdaságát. Számos kis település a vasútnak köszönhette fennmaradását és felvirágzását, a kisvasúttal közelebb került Szeged és a piacig közlekedő szerelvények jó helyzetet teremtettek a kis falvak árusainak is.

A vaspálya utolsó állapotában a Szeged-Kunhalom-Pusztamérges és a Szeged-Kunhalom-Halastelki iskola viszonylatokon biztosított közlekedést, ahol az utolsó időkben Mk48-as diesel-hidraulikus mozdonyok biztosították a szükséges vonóerőt.

1975-ben, a kisvasút felszámolásakor természetesen a kihasználatlanságra hivatkozva szűnt meg a közlekedés, tán ekkor kezdte meg működését a ma is kitartóan és hatásosan működő közúti lobbi...

A kisvasút emlékét ma már jó néhány dolog őrzi szerencsére:

További információk a kisvasútról és a felújításról: http://www.szegedikisvasut.hu

További információk az M4-es mozdonyról: http://www.m4.hu


Van esetleg fényképe, térképe a kisvasútról?

Kérjük küldje el Egyesületünknek a szerkesztoseg[kukac]kisvasut.hu email címre!

Köszönjük

Legutóbbi módosítás: 2010.11.03. 01:59

Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Vasútkereső
Vasútkereső térkép

(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV - EgyesületOnline