kisvasut.hu
Vasúttörténet - Közép-Magyarország
~ Almamellék ~ Balatonfenyves ~ Beregszász (UA) ~ Budapest, Gyermekvasút ~ Csömödér ~ Debrecen ~ Debrecen, vidámpark ~ Felcsút ~ Felsőtárkány ~ Gemenc ~ Gyöngyös ~ Hortobágy ~ Kaszó ~ Kemence ~ Királyrét ~ Kommandó (RO) ~ Lillafüred ~ Mesztegnyő ~ Nagycenk ~ Pálháza ~ Pécs ~ Szegvár ~ Szilvásvárad ~ Szob-Nagybörzsöny ~
Főoldal
Menetrendek
Vasúttörténet
Rendezvények
Kisvasúti napok
KBK
Szakmai oldal
Képtár
Térképtár
Irattár
Linktár
Cikkarchívum
Újdonságok
GyIK
Partnereink

English Deutsch Român Nyomtathat vltozat

Cérnán Guruló Vacak - Harminc éve szűnt meg a ceglédi kisvasút

(Tasnádi Tamás)Aki hrom vtizeddel ezeltt kilpett a cegldi plyaudvar kapujn, a maitl gykeresen eltr kp fogadta. Az lloms eltti teret nagyjbl a mostani gpkocsi-parkolnl kikpzett rok vonalban snpr szelte t, ezen cshgtt el napjban ngyszer a vonat Csemn t Hanthzra s vissza. Pr mterrel odbb, a Klcsey teret szeglyez nevesincs utca peremn msik, keskeny snpr volt lthat, mely a Rkczi tnl vgzdtt. Most egy szomor vfordul kapcsn ez utbbirl lesz sz.

394-es sorozatú mozdonnyal vontatott személyvonat Cegléden az 1950-es években

394-es sorozatú mozdonnyal vontatott személyvonat Cegléden az 1950-es években
Fotó: Krizsik Alfonz (1950.)

Harmincvalahny esztendeje egy szp nyri napon egy kisfi elindult nagyszleivel megltogatni a keresztanyjt. Kiballagtak az llomsra, jegyet vettek, majd megnztk a vros felli oldalon a snek mellett ll, fbl plt kis trafik kirakatt. Ezutn beszlltak egy fekete oldal vagonba, mely mr ott vrakozott az utca melletti vgnyon. Az id lassan cammogott, az indulsig a kisfi az utca tls oldaln sorakoz fldszintes hzakat nzte. Aztn egyszer csak hatalmas rntssal a vonat mozgsba lendlt. A kisfi az ablakhoz nyomta arct, aminek minden egyes dccennl fjdalmas hatsa volt, de mit szmt ez egy olyan valakinek, aki azeltt mg sosem utazott vonaton! Lassan elszott az ablak eltt a Lenin park, majd a szerelvny megllt a Vigadnl. Az utazs egy les balkanyar utn a Szchenyi t szln folytatdott. Elmaradt a Tzoltsg plete, a Klvria-temet, szemben a kpolnnak is hasznlt iskola, s kvetkezett a Bke tri megll. A vonat ezutn a Trteli t mentn csattogott tovbb, a Kzkrhzi meglls utn a Bednl keresztezte a szegedi vasutat, majd hamarosan elhagyta a vros hatrt.
Sajt, kdbe vesz emlkeim ezek, ki tudja, tn az egsz igaz sem volt. A kisvast ppen harminc esztendeje, 1973. december 31-n indult utoljra tnak, azonban emlkei mg fellelhetk imitt-amott az orszgban.

A Cegldkrnyki Gazdasgi Vast trtnete

A vast ltestsnek gondolata els zben 1920-ban fogant meg a vros vezetinek fejben a krnyken megtermelt mezgazdasgi termkek egyszer s olcs szlltsa cljbl. Az eredeti elkpzelsek szerint t irnyba hzdott volna snpr: az ugyeri szlk, Nyrsapt, Tpiszele, Nagykta s Tiszajen krzett kapcsolta volna be az orszg vrkeringsbe. Vgl csak az utols terv jutott el a megvalstsig, s az ptsi kltsgek cskkentse rdekben keskeny vgny plya ptse mellett dntttek.

A kisvast vonala egy 1959-es MV trkpen

A kisvast vonala egy 1959-es MV trkpen

1926-ban, miutn a vast ptst a kzlekedsi miniszter engedlyezte, nekilttak a munklatoknak. A plya lefektetse a sk terepen gyorsan haladt, a Cegldi Gazdasgi Vast vonala a kvetkez esztend elejn kszen is volt. A vonatforgalom lebonyoltshoz egy mozdonyt s kt motorkocsit szereztek be. A villamos hajtsrendszer jrmvek dzelmotorjt a Lng Gpgyr, az elektromos hajtsrendszert a Ganz Villamossgi rt. szlltotta. A gpek a gyakorlatban igen megbzhat zemnek bizonyultak. A szemlykocsik azonban nem rkeztek meg idre, ezrt az nneplyes megnyitra csak tavasszal kerlhetett sor. A tisztn motoros zem miatt (gzmozdony akkor nem dolgozott a trteli madzagvaston!) az egsz orszgban itt voltak a legalacsonyabbak a jegyrak.

Akkor mg [1958-ban] a Kztrsasg (volt Gombos Lajos) utcban laktam szleimmel, s 10 ves koromtl (1945-tl) "egytt ltnk" a kisvonattal. Kb. 1950-ig az apr szemlyszllt vagonok oldala kznsges, szrke palval voltak bortva, mint akkoriban sok hztet. A jval a hbor eltt kszlt, a keskeny nyomtvhoz kpest ormtlan diesel mozdony - mely gyakran elromlott - nem tudom mirt, de a tli hnapokban csak gyors, nagy sebessggel tudta "bevenni" a Szchenyi ti kanyart. Ha lellt, akkor az utasok frfitagjai leszlltak a "knyelmes" (ftetlen) kocsikbl s kitoltk a szerelvnyt a Gubody kert melletti egyenes plyig, ahonnan a mozdony mr kpes volt a sajt lbn elindulni.

A kisvast vonala Cegld terletn

A kisvast vonala Cegld terletn

1944. augusztus 19-n nem sokkal 11 ra utn a cegldi llomst slyos bombatmads rte, az vhelyet is tallat rte, 48 benn tartzkod szemly hallt okozva. Ekkor a trteli vast jrmvei is megsrltek, s mivel helyrelltani ket nem lehetett, 394. sorozat gzsk rkeztek a forgalom jbli beindtshoz. Ezt a lpst mr az j tulajdonos, a Magyar llamvasutak tette meg, 1949-ben ugyanis, akrcsak az orszg tbbi gazdasgi vastjt, ezt is llamostottk.

A kt vtizedes korszer motorvontats utn teht kisvasutunk visszafejldtt a gzmozdonyok szintjre. m ez nem maradt sokig gy: az 1960-as vek elejn megrkeztek a frissen kifejlesztett Mk48-as dzelmozdonyok, s hamarosan addig hasznlatos kttengelyes szemlyvagonokat is hamarosan modern, ngytengelyes kocsik vltottk fel. rdekessg, hogy Magyarorszg egyetlen 1. osztly szakasszal elltott keskenynyomkz szemlykocsija Ceglden kzlekedett.

1950 krl j kocsikat kapott az egykori CGV (Cegldi Gazdasgi Vast), melyet a kalauzok elneveztek Crnn Gurul Vacaknak. 1950-ben mr a MV-hoz tartozott a "kistrteli", melyet "vezsenyinek", meg Jszkarajen utn "karainak" is becztek. Az imnt emltett j vagonok lltlag az 1949 tjn avatott ttrvastbl "maradtak ki", a mozdonyok viszont a rgebbi dzelek helyett a korszertlenebb gzmozdonyokra cserldtek.

Ezutn veken t nem trtnt emltsre mlt vltozs a kisvast hza tjn, hacsak az nem, hogy tette a dolgt. Cegld s Tiszajen-Vezseny kztt az 1966/67-es MV-menetrendknyv szerint naponta hat (vasrnap t) vonatpr kzlekedett. Az menetid a 33 km hossz plyn mintegy kt ra volt. Aztn 1968-ban "gondos mrlegels utn" megalkottk a kzlekedsi koncepcit, mely lnyegben a kis falvakat, tanykat a nagyvilggal sszekt mellkvonalak felszmolst, forgalmuk kztra terelst jelentette. Cegld kisvastja t vvel ksbb esett ldozatul e vitathat, de mra mr mindenkppen visszafordthatatlan elgondolsnak.

A kisvast menetrendje 1970-71-bl

A kisvast menetrendje 1970-71-bl

A lapos, teht fedetlen tehervagonok fknt a ksszi cukorrpa-termst hoztk Vezseny fell, minden reggel a "flnyolcas" eltt fl rval. A cukorrps vagonokat a mr rgen felszedett, keskeny nyomtv trakvgnyok mell toltk (a vastlloms mellett lv trakvgnyok mell) s ott viszont a norml nyomtvos "csemei" [Cegld - Csem - Hanthza helyirdek vast] teherkocsijba rmoltk t. Innen jutottak a cukorrps vagonok a "rendes" plyra, onnan pedig a szolnoki cukorgyrba.

Az tvenes vekben a Kossuth Gimiben fleg abonyi, de mg inkbb jszkarajeni s trteli dikok jelentettk a bejrkat, akik persze rltek, ha hfvs esetn ksett a "madzagvast" reggelenknt...

A kistrtelirl mg annyit, hogy volt egy legends, "nagy dums", hres "nfal", vagny kalauza: Nagy Bla.

1973 szilveszter jjeln a szolglatban lv fiatal forgalmista tballagott az lloms vros felli oldaln vrakoz kisvonathoz. rjra pillantott, majd megfjta spjt. Az erteljes spszra a dzelmozdony szomor, panaszos hangja vlaszolt, s a vonat elindult utols tjra. Az res kocsisor jv hajnaln trt vissza, akr egy gyszmenet. Ezzel vget rt Cegld vasttrtnelmnek egy fejezete. A trteli kisvast azonban nem halt meg! leterejt mr a hbor puszttsakor is bizonytotta: a bombatmadsban slyosan megsrlt kt motorkocsi fkerett Bkscsabra szlltottk. Ott aztn az Alfldi Kisvast lelkes kollektvja 1954-ben sajt pts mozdonyt barkcsolt a roncsokbl, mely 17 sikeres vet teljestett a Viharsarokban.

1973-ban a tmegesen megszn keskeny-nyomtvolsg vasutak jellegzetes jrmveinek, trgyi emlkeinek (mr ami mg megvolt) megmentsre a Gyr-Sopron megyei Nagycenken letre hvtak egy kisvasti skanzent, mely lland killtsval llt emlket kzlekedstrtnelmnk eme fejezetnek. Itt l tovbb kisvasutunk nhny jrmve: egy kttengelyes szemly-, egy kalauz- s az 1/2. osztly szemlyvagon, valamint nhny teherkocsi. A gzmozdonyokat a '60-as vekben sajnos sztvgtk, m az egykor Ceglden dolgoz dzelek ma is megvannak az orszg tbb pontjn, st egyikk klfldn regbti a magyar jrmgyrts mra kiss megkopott j hrt. A cegldiek pedig emlkeik kztt rzik a valamikori "trteli kisvasutat".

(A dlt bets rszek Krizsik Alfonz volt cegldi lakos visszaemlkezsei a kisvastrl.)

Legutóbbi módosítás: 1999-01-01 00:00

Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Küldjön képet!


Vasútkereső
Vasútkereső térkép

Hírlevél

E-mailban értesítjük új cikkeinkről, ha feliratkozik hírlevelünkre.


(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV