kisvasut.hu
~ Almamellék ~ Balatonfenyves ~ Beregszász (UA) ~ Budapest, Gyermekvasút ~ Csömödér ~ Debrecen ~ Debrecen, vidámpark ~ Felcsút ~ Felsőtárkány ~ Gemenc ~ Gyöngyös ~ Hortobágy ~ Kaszó ~ Kecskemét ~ Kemence ~ Királyrét ~ Kommandó (RO) ~ Lillafüred ~ Mesztegnyő ~ Nagycenk ~ Nyíregyháza ~ Pálháza ~ Pécs ~ Szegvár ~ Szilvásvárad ~ Szob-Nagybörzsöny ~ Tiszakécske ~
Főoldal
Menetrendek
Vasúttörténet
Rendezvények
Kisvasúti napok
KBK
Szakmai oldal
Képtár
Térképtár
Irattár
Linktár
Cikkarchívum
Újdonságok
GyIK
Partnereink

English Deutsch Român Nyomtathat vltozat

Lesz még kisvasút jövőre Kecskeméten?

2009.11.30 (Karap Krisztián)A Vasutasok Szakszervezete honlapján olvasható egy kollektív munkaügyi vita eredménye, melynek végére a napokban sikerült pontot tenni. Számos, a vasutasokat érintő fontos kérdést sikerült megnyugtatóan tisztázni, de emellett a Kecskeméti Kisvasút is lekerült a bezárandó MÁV-os keskenynyomközű vasutak listájáról. A helyzet sajnos koránt sem ilyen egyértelmű, a hétvégén ezzel szöges ellentétben lévő hírek kaptak szárnyra.

Körül kell-e nézni jövőre még itt?

Körül kell-e nézni jövőre még itt?
Fotó: Pavletits Péter (2008.12.31.)

A megegyezés (számunkra) legfontosabb pontja, mely szerint a KHEM 2010-re megrendelte a közszolgáltatást a kecskeméti kisvasút mindkét vonalára. Ezzel viszont szöges ellentétben van a MÁV-Start Zrt. új menetrendjét beharangozó közleménye, mely szerint 29 vonalon szűnik meg (hivatalosan: szünetel ideiglenesen) a közlekedés, köztük a kecskeméti kisvasút két vonalán is.

Sajnos a másik két MÁV kezelésben lévő kisvasútról (Balatonfenyves, Nyíregyháza) egyelőre nincsenek megnyugtató hírek, jelenleg úgy tűnik, hogy mindkét vonalon leállnak az év végén a vonatok.


Részlet a teljes megegyezésből:


3. Személyszállítás szüneteltetése egyes vonalszakaszokon

...

A Vasutasok Szakszervezete nem tekinti lezártnak a személyszállítás egyes vonalakon való szüneteltetésének kérdését és további konzultációkat kezdeményez a témáról. Ennek első részeredménye, hogy a KHEM 2010-re további két, keskeny-nyomközű vonalszakaszon (Kecskemét-Kiskunmajsa és Törökfái-Kiskőrös) megrendelte a közszolgáltatást. A VSZ többek közt szorgalmazza azon vonalak fejlesztését, amely a szomszédos országokkal való jobb összekötetést biztosíthatják.

...
 

Forrás: http://www.vsz.hu


A MÁV 2010-es menetrendtervezete melyben (pdf file) a kecskeméti kisvasút már nem szerepel.

Legutóbbi módosítás: 2009.11.26. 09:59

Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Vasútkereső
Vasútkereső térkép

(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV - EgyesületOnline