Kemencei Erdei Múzeumvasút oldal logo
Látnivalók, programok
Kemence
Megközelítés
Menetrend
Díjszabás
Programok
Vasúttörténet
Műszaki adatok
Járművek
Üzemeltető
Szállások
Látnivalók
Támogatók
Elérhetőség
Cikkarchívum
Képtár
Linktár
Partnereink

English Deutsch Român Nyomtathat vltozat

Túraajánlatok Kemence környékén

(kisvasut.hu)Kemnyebb, hosszabbtrk a Brzsnyszve fel. Egy hosszabb kikapcsolds sorn rdemes kellemes cipt hzni s trkppel a kzben nekivgni a krnyknek, mert szmos olyan lmnnyel lehetnk gazdagabbak, melyeket csak egy vadregnyes, az emberi kz ltal kevsb talaktott erd tud adni.
Egy knnyebb tra a Godvrhoz, egynehezebb a Nagy-Hideg hegy fel, esetleg egy krtra Kemence krl? Mindenki megtallja a szmra legmegfelelbbet a krnyk hegyei kzt.


Fotó: Pállya Krisztián

1. Kemence - Magosfa - Csvnyos - Szab-kvek - Rakod - Hamuhz - Csarnavlgy - Kemence

Tv: kb. 15 km
Jelzsek: , , ,

Kemencrl a disjenei mton indulunk el a jelzst kvetve. A falu szlt elrve a kisvast mellett haladunk mintegy msfl kilomteres tvon a kemencei Nagy-vlgyben. A Krzsa panzi utn elhaladunk az impozns Malom-k alatt, amire a Krzsa panzi melll indul svnyen egy 10 perces sta keretben fel is mszhatunk. 200 mter megttele utn a kemencei strandhoz, a kisvast ideiglenes vgllomshoz rnk. Tovbb stlva egy ifjsgi tbor mellett haladunk el, ami utn a betont elgazik: az egyenes irny Kirlyhza-Disjen irnyba vezet, a jobboldali keskenyebb t pedig a Csarna (Fekete)-vlgyben kanyarog tovbb. Az telgazsban tallhat az Erdszek emlkmve is. Mi a jelzst kvetve jobbra fordulunk. Egy hdon keresztezzk a Kemence-patakot, majd nem sokkal utna balra fordulunk.

Elhaladunk a Brzsnyi szintezsi falappont mellett (ez egy trkpszeti fixpont, amelynek az Adriai-tenger feletti magassga pontosan ismert, nagy jelentsg volt a szzad kzepi topogrfiai felmrsek kapcsn), majd elkezdnk felfel mszni a hegyoldalra. Utunk a fokozottan vdett Godvr alatt halad. tkzbenjobbrl csatlakozik hozznk a jelzs, ami a csarnavlgyi mt vgn tallhat Feketevlgy panzitl vezet fel ide. (Amennyiben krnikus idhinyban szenvednk, autval egszen a Feketevlgy panziig mehetnk, s innen is kezdhetjk a kirndulst; visszatban ugyanis rinteni fogjuk ezt a helyet.) Eleinte keskeny svnyen, majd fldton haladva, vltozatos krnyezetben rjk el a Dosnya-nyerget. Innen folyamatosan emelkedik az utunk. Kertsmaradvny mellett haladunk, majd elrjk a balrl hozznk csatlakoz jelzst. Mi azonban a jelzst kvetjk tovbb.

Mintegy 1,5 km megttele utn rnk a 916 mteres Magosfra, a Brzsny msodik legmagasabb cscsra. A helynek kt nevezetessge van: az egyik a hely trtnelmben keresend- a bronzkorban itt fldvr llott, melynek sncai mg ma is kivehetk; a msik pedig elhelyezkedsben: a tli hidegfrontos idszakokban mg a Magas-Ttra cscsait is ltni lehet innen (nyron a fk lombkoronja sajnos eltakarja a kiltst). A cscs utn kisebb nyeregbe ereszkednk. A nyereg eltt balrl csatlakozik hozznk a Kirlyhza-Nagy-Mna fell rkez jelzs. Nem sokkal ksbb jobbrl a jelzs is csatlakozik hozznk. Innen mr csak egy kilomtert kell ahhoz gyalogolnunk, hogy elrjk a Brzsny legmagasabb pontjt, a 938 mter magas Csvnyost. Itt a kiltba felmszva pihenhetnk egy kicsit.

Utunkat a hegy dli lejtjn indul , jelzseken folytatjuk tovbb az Orszgos Kk Tra tvonaln. A sfutt becsatlakozsa utn rnk a Szab-kvekhez. Nyugat fel tekintve elnk trul a Kzponti-Brzsny belseje. A Dosnya-nyereg ta egy miocn kori hatalmas vulkn felrobbansa utn kialakult kalderjnak peremn gyalogoltunk. Innen szabad szemmel is kivehet a vulkanikus kpzdmny tls pereme, amely a Magyar-hegy-Vrbkk-Hollk-Jancsi-hegy vonalban hzdik. (Az 1999-es kiads Brzsny Atlasz cmlapfotja is innen kszlt.) Tovbb haladva a gerincen hamarosan jobbra gazik ki utunkbl a jelzs, majd egy kisebb cscs utn egy jellegzetes szikla eltt balra gazik ki a sfutt, hogy nem sokkal ksbb jra visszatrjen tvonalunkba.

Mintegy 300 mter megttele utn rjk el a Rakodt, ami egy nyeregben tallhat. Itt szmos turistat tallkozik. Szmunkra a jelzs a legfontosabb, ezen fogunk jobbra leereszkedni a Csarna-patak vlgybe. Amennyiben kedvnk tmad r, egy kilomternyi gyaloglssal felmszhatunk a 864 mter magas Nagy-Hideg-hegyre, ahol a turistahzban egy pohr teval, vagy egy kors srrel csillapthatjuk szomjunkat.

A Rakodrl jobbra, szaknyugat fel a meredeken lejt jelzsen indulunk el. Nhny szz mter utn elrjk az alig csordogl Csarna (Fekete) patakot, s a nagy-hideg-hegyi splya aljt. A Fekete-rten tallkozunk azzal a jelzssel, amivel mr a Magosfa alatt is tallkoztunk. Innen a kemencei kisvast '50-es vekben megszntetett vonalnak tltsn haladunk tovbb, mg mindig a jelzsen. Tbbszr keresztezzk a patakot, majd elhaladunk a Nagy-rt mellett. Egy kisebb tisztson rozsds aclsnek bukkannak ki a fldbl. Jobbra tekintve megpillanthatjuk a Hajagosi kulcsoshzat.

A turistatrkp szerint itt mr nincs vast, a vgnyok mgis fellelhetk nhol. A kisvast fels szakaszt az 1995-s s 1999-es nagy rvz slyosan megronglta. Errl a leszakadt hidak mg ma is rulkodnak. A kisvast plyjn s a mellette lev fldton is mehetnk tovbb. Egy kilomter megttele utn rnk a Hamuhzhoz. Itt rgen a faszngetk ltal htrahagyott hamubl szappant ksztettek- innen ered a hely neve. A kisvast llomst itt mintegy 20-30 cm iszap temette be 1995-ben. Nhol mg ltszanak a srbl el-elbukkan vltllt kszlkek. Itt rjk el a jelzst, ami nem a mr ismert Orszgos Kk Tra jbli felbukkansa, hanem a Disjen s Szob kztt hzd, 1980-ban kijellt Brzsnyi Kk Tra szakasza.

A turistajelzs 1999. eltt a kisvast vgnyain haladt. Ebben az vben azonban slyos rvz puszttott a Brzsnyben, a kisvast hdjait- kett kivtelvel- mind elmosta. Ezrt clszerbb a vasttal prhuzamos fldton haladnunk. A Csarna-vlgy Hamuhz s a Feketevlgy panzi kztti szakasza fokozottan vdett, a kijellt turistatrl letrni szigoran tilos! tkzben szmos helyen ltni a kisvast maradvnyait. A snek gyakran egy-kt mter magasan a levegben lgnak, mshol mteres iszaprteg van rajtuk.

2,5 kilomter gyalogls utn- egy jobboldali tarvgs utn- rjk el a Fekete-kutat. Remlhetleg idig fog jjplni a kisvast 2001. s 2002. folyamn. Mg egyszer tgzolunk a patakon, s az egykori Vilati dl, ma Feketevlgy panzi mellett talljuk magunkat. Amennyiben innen kezdtk a trt, be is szllhatunk az autkba, s tovbbgurulhatunk. Ha gyalogosan jttnk idig, akkor a betonton Kemencig gyaloglunk, tovbbra is a jelzst kvetve.

2. Kemence - Ttok tja - Lopona-f - Kirlyhza - Nagy-Mna - Magosfa - Kemence

Tv: kb. 20 km
Jelzsek: , ,

Kemence kzsgbl a jelzsen indulunk el. Hzak, pinck kztt hagyjuk el a helysget egy fldton, majd a kzsg feletti Gomb-hegyre jutunk. A jelzs a gymlcsskkel, szlkkel tarktott terlet utn akcosban folytatdik. az els nagyobb tiszts utn vltozik csak meg az erd jellege. Az els, 462 mteres, nvtelen cscs elrse utn egy hossz gerincen haladunk, melyet kisebb-nagyobb cscsok szaktanak meg. Mintegy ht kilomter megttele utn rjk el a Lopona ft, ahol balrl a jelzs csatlakozik utunkba. Egy kilomteren t egytt halad az ltalunk eddig kvetett jelzssel, majd jobbra elvlik tle. Mi is a jelzst kvetjk tovbb, s leereszkednk Kirlyhzra.

A kis telepls eltt keresztezzk a Kemence-patakot, majd balra fordulunk, s a Kemence-Disjen erdszeti mton haladunk tovbb. A kis telepls szls hzai eltt egy msik aszfaltozott erdszeti tra fordulunk be jobbra, amirl nhny mter utn balra kanyarodunk. (Kirlyhzn bf s tterem is zemel, ahova betrhetnk.) Tovbbra is a jelzst kvetjk. (Kirlyhzn szmos turistat tallkozik egymssal. gyeljnk arra, hogy ne tvesszk el a jelzst!) A Rakottys-patak vlgyben haladunk tovbb, ltalban az 1968-ban megszntetett kisvast tltsn. Ez a trsg is fokozottan vdett; a kijellt turistautakrl letrni szigoran tilos!

Elhaladunk az igen j viz Tzkves-forrs mellett, ahov a jelzsen tehetnk egy nhny mteres kitrt. A vlgyben tovbbstlva elrjk a Rzss-patak torkolatt, ahol a jelzs gazik el balra utunkbl, a kemencei kisvast egykori Rzssi vonalnak tltsn, mi azonban tovbbra is a jelzst kvetjk. Hamarosan mi is elhagyjuk a Rakottys-patak vlgyt, s hegymenetbe kezdnk- a 420 mteres vlgyszintrl a 707 mteres Nagy-Mnra megynk fel. A Brzsny egyik legszebb pontjn vagyunk- alattunk 15-20 mteres sziklafal, s a Rzss-patak vlgye. Jl ltszik a Pognyvr, a Csvnyos. Kis pihen utn rdemes tovbbindulni.

Egy darabig mg a gerincen haladunk, de hamarosan jra nagy kaptat jn, s megkezdjk a felmszst a Brzsny msodik legmagasabb pontjra, a 916 mteres Magosfra. tkzben jobbrl csatlakozik utunkba a jelzs. Kzvetlenl a Magosfa alatt elrjk a jelzst. Itt az ltalunk eddig kvetett jelzs balra fordul, s a jelzssel egytt felhg a Csvnyosra. Mi azonban jobbra fordulunk, s a jelzst kvetve mintegy 200 mter utn elrjk a Magosfa cscst. Innen a jelzsen folyamatosan Kemencig ereszkednk (kb. 8 km) az 1-es szm tra szerint.

3. Kirlyhza - Nagy-Oros-brc - Magosfa - Csvnyos - Pognyvr - Rzsa-patakvlgye - Kirlyhza

Tv: kb.15 km
Jelzsek: , , ,

Kirlyhzra a Disjen-Kemence kztti szabadforgalm erdszeti ton mehetnk, szemlykocsival. Az egykori turistahzbl kialaktott lovaspanzi eltt parkolhatunk.

A parkoltl a vlgyn lefel indulunk. A MOL kulcsoshz mellett, balra indul bekt ton tesznk meg nhny mtert a jelzst kvetve. Az erdszet utn bernk az erdbe s nemsokra a Bacsina patak vlgyben jrunk. A vlgyn felfel nhny szz mter utn egy kisebb rten tvgva balra felkapaszkodunk a Nagy-Oros-Brc gerincre. Jobbrl egy kertshez rnk, mellette vezet az t tovbb. Ahol vget r a kerts, egy tisztson a jelzsbe torkollunk. Ez jobbra levezet Kemencre. Mi a bal oldali gn megynk tovbb, fel a Magosfa cscsra. Felfel s lefel is tmegynk a cscsot vez skori sncokon. Hamarosan telgazshoz rnk. A jelzs balra, a Nagy-Mnna ltvnyos gerincn visszavezet Kirlyhzra. Jobbra, a kt jelzs egyttesen vezet fel a Csvnyos cscsra. Szz mterre jabb kigazs jobbra s nhny mter utn balra. A jobb oldali Bnya-pusztra, a bal oldali a gyr viz Rzsa-forrs rintsvel kzvetlenl a kilt eltt tr vissza a jelzseinkhez. Csvnyos a Brzsny legmagasabb pontja, tetejn geodziai torony betonbl, tetejrl remek krkilts. A torony melletti Bke emlkmvet az jpesti termszetbartok ptettk. A sok t kzl az egyttesen indul s jeleket vlasztjuk. Nemsokra jabb kertshez rnk. Itt tjaink elvlnak.

A Disjenre vezet. Mi a kertsen tmenve jabb kertsek a Pognyvr sncait szakrl kerlve ereszkednk lefel. A Pognyvri kaszl rtje utn ha lehet mg meredekebb vlik az t. A Rzsa-patak s a Pognyvri-patak sszefolyshoz rnk. Az itt lv Bodoshzi kt nem ppen bviz, ne szmtsunk r. A tovbbiakban a Rzsa-patak vlgyben megynk lefel az egykori kisvonat nyomvonaln. A Rakottys-patak betorkollsa utn balra pihenhely padokkal, asztallal, mgtte a Tzkves forrs s Brsony Istvn r emlktblja. A forrsra jel hvja fel a figyelmet, csakgy, mint az alig tbb mint 100 mterre lv Magdolna forrsra. Mindkt forrs elg bviz, lehet rjuk szmtani. Mieltt visszarnnk kiindul helynkre, elbb a jobbrl a majd balrl a jelzsek csatlakoznak hozznk.

4. Geoldk Kemence krnykn

Kemence kzsghez kapcsold geoldk.

5. Geoldk a Brzsnyben

Tovbbi ldk, ha a Kemenceiek mr megvannak...

6. Brzsny turistja

Kir: Belvrosi Termszetbart s Szabadidõs Sportszvetsg (Gyrke Jenõ: 06 20 470 95 07 vagy 06 20 345 16 85)

A Budapest, V. kerleti Termszetbart Szvetsg 1977. decemberben jelvnyszerzõ mozgalmat indtott BRZSNY TURISTJA elnevezssel. Az elsõ kirs a BRONZ fokozat elnyersnek feltteleit ismertette. Ezt kvetõen 1979. janurjban meghirdette az EZST fokozat elnyersnek feltteleit. A mutatkoz rdeklõds 1983. novemberben idõszerûv tette az ARANY fokozat megszerzsnek lehetõv ttelt is.

A tramozgalom clja a Brzsny hegysg (a belvrosi termszetbart szakosztlyok technikai terletnek) alapos megismertetse s megkedveltetse a termszetjrkkal a feledhetetlen lmnyeken keresztl.

A tramozgalom szervezõje s irnytja a belvrosi Termszetbart Sportszvetsg elnksge s trabizottsga.

A bronz fokozatot brki teljestheti a jelen kirs alapjn, aki rszvteli szndkt a szervezõnl bejelenti s az IGAZOL LAP-ot (ra 30 Ft) tveszi. Az ezst fokozatot szervezett trn igazol lappal az szerezheti meg, aki a bronzot mr teljestette. Az arany fokozat FNYKP GYÛJTÕ-vel (ra 50 Ft) egynileg is teljesthetõ annak, aki az ezstt mr teljestette.

A tramozgalom folyamatos, felttelei a kzzttelt kvetõen brmikor idõhatr nlkl teljesthetõk.

A tramozgalom kvetelmnyei:

A BRONZ fokozat elnyersnek felttele a Brzsny hegysg 10 jellegzetes pontjnak felkeresse egyni vagy csoportos kirndulson, trn. Egy tra tvonaln tbb rintõpont is blyegezhetõ. A pontok: Disjenõ, Kemence, Perõcsny, Nagyirtspuszta, Magas-Tax th., Sznpatak th., Mrianosztra, Nagybrzsny, Szokolya, Zebegny.

Az EZST fokozat elnyersnek felttele a Brzsny hegysg 15 jellegzetes pontjnak felkeresse csoportos kirndulson, trn. Egy tra tvonaln tbb rintõpont is felkereshetõ. A pontok: Drgelyvr mh., Trkmezõ, Kirlyhza, Kirlyrt, Kisirtspuszta, Kisinc, Kspallag, Bernecebarti, Magyarkt th., Ngrd, Nagymaros, Hont, Nagyhideghegy th., Verõcemaros, Szob.

Az ARANY fokozat elrshez a Brzsny hegysg terletn kijellt 28 rintsi pont tetszõleges idõben s sorrendben val felkeresse szksges. Az thalads igazolsul az rintsi ponton fnykpet kell kszteni. A bemutatand legalbb 6 x 9 cm-es fekete-fehr fnykppel szemben kvetelmny, hogy a rajta szereplõ szemlyek felismerhetõk s az rintsi pontok azonosthatak legyenek. (A fnykp ksztõjnek a kpen nem kell rajta lennie, csak a nevt kell rrnia.) A pontok (kln listn kaptuk meg): Ztori kt (forrs), Katalinpuszta (Rockenbauer kopjafa), Drgelyvr (vrrom), Deszks puszta, Varjas kunyh, Pnzss kulcsoshz, VILATI dlõ, Dosnyanyereg (munksszlls), Mly forrs, Istllk a Tompaharaszton, Csvnyos emlkmû, Jska kt, Foltn kereszt, jpest kunyh, Csrgõ kt, rsek tiszts (kunyh), Hideg kt, Vadszhz, Zammerhof kilt, Nagy Galla (cscsgla), Rabltanya (kulcsoshz), Mrianosztra klvria, Torony forrs, Reisner forrs, Kirly kt, Õzike forrs, Hegyestetõ (Julianus bart kilt), Remete barlang. [A pontok beazonostshoz annyi a segtsg, hogy megadott trkpeken (Kartogrfiai Vllalat 1980., 1985/86., 1992., 1996., 2001.) megadjk a fggõleges s vzszintes hlzati vonalak azonostjt.]

 

Legutóbbi módosítás: 2008.06.18. 10:14

Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Küldjön képet!


Vasútkereső
A kiválasztott vasút helye kis térképen

Hírlevél

E-mailban értesítjük új cikkeinkről, ha feliratkozik hírlevelünkre.


(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV