kisvasut.hu
Programajánlat
~ Almamellék ~ Balatonfenyves ~ Beregszász (UA) ~ Budapest, Gyermekvasút ~ Csömödér ~ Debrecen ~ Debrecen, vidámpark ~ Felcsút ~ Felsőtárkány ~ Gemenc ~ Gyöngyös ~ Hortobágy ~ Kaszó ~ Kecskemét ~ Kemence ~ Királyrét ~ Kommandó (RO) ~ Lillafüred ~ Mesztegnyő ~ Nagycenk ~ Nyíregyháza ~ Pálháza ~ Pécs ~ Szegvár ~ Szilvásvárad ~ Szob-Nagybörzsöny ~ Tiszakécske ~
Főoldal
Menetrendek
Vasúttörténet
Rendezvények
Kisvasúti napok
KBK
Szakmai oldal
Képtár
Térképtár
Irattár
Linktár
Cikkarchívum
Újdonságok
GyIK
Partnereink





English Deutsch Român Nyomtathat vltozat

Százéves a feketebalogi kisvasút

2009.04.27



Száz évvel ezelőtt indult meg a forgalom a ma Szlovákia területén fekvő Fekete-Garam-völgyi Erdei Vasúton (Èiernohronská Zeleznica, ÈHZ). A hálózat hossza napjainkban az eredetinek csupán töredéke, mindössze 14 kilométeren közlekednek a személyvonatok. A kerek évfordulóra egy háromnapos rendezvénnyel emlékeznek meg a május 1-3-i hétvégén. A kisvasút Budapesttől három órányi kényelmes autóútra található, felkeresését mindenkinek csak ajánlani tudjuk.
A vonat Chvatimech-nél a normál nyomtávú vasút hídja alatt

A vonat Chvatimech-nél a normál nyomtávú vasút hídja alatt
Fotó: Hajtó Bálint (2005.)

Május elsején és másodikán be lesznek fűtve a kisvasút gőzmozdonyai. A jeles évforduló kapcsán vendégjárművek is érkeztek a kisvasútra, közülük mindenképpen figyelmet érdemel a Vichylovkáról kölcsönkapott egykori MÁVAG 399-es és a szinte eredeti formában fentmaradt 492-es sorozatú gőzös. A program megközelíthető Zólyomból (Zvolen) vagy Besztercebányáról (Banska Bystrica) egy nagyvasúti gőzvontatású különvonattal is, amely Zólyomból 7.08-kor, Besztercebányáról 8.42-kor indul, Kisgaramra (Hronec) pedig 9.59-re érkezik. Chvatimech és Kisgaram között a kisvasút vonala és a nagyvasúti iparvágány párhuzamosan vezet, így itt lehetőség kínálkozik majd a két gőzvontatású szerelvény közös fotózására is.

A már említett kisvasúti különvonat 9.45-kor indul a Besztercebánya-Breznóbánya (Brezno) út mellett található Chvatimech állomásról (ami egy, az út mellett kiállított, kékre festett nagyvasúti gőzösről már messziről felismerhető). Menet közben a már említett együtt fotózáson túl Svätý Ján állomáson járműparádé, a feketebalogi (Èierný Balog) központi állomáson és a Vidra-völgyi múzeumnál (Výdrovo dolina) pedig színes programok várják az érdeklődőket. A különvonat 15.20-kor és 16.45-kor indul vissza Feketebalogról Chvatimechre. A rendezvény szlovák nyelvű plaáktja a részletes menetrendekkel itt érhető el, a kisvasúton közlekedő egyéb járatok menetrendje pedig itt található (a május 1-3-i hétvégén a menetrendben szereplő valamennyi vonat járni fog, így felesleges próbálkozni a szlovák nyelvő lábjegyzetek lefordításával :) ).

Chvatimech, illetve Feketebalog Budapesttől két és fél, illetve három órányi kényelmes autózással érhető el. Budapestről a 2/A és 2-es úton kell indulni, Parassapusztánál lépjük át az országhatárt, majd a 2-es út folytatását képező 66-oson kell Zólyomig menni. Zólyomban Besztercebánya felé kell továbbhaladni. (Figyelem, a Zólyom és Besztercebánya közötti autóút fizetős, csak előre vásárolt autópálya matricával vehető igénybe, de ezt ki lehet kerülni a 69-es úton át). Besztercebányától újra a 66-oson kell haladni Brezbóbánya felé, Chvatimech Zólyombreznó (Podbrezova) után található, a kiállított kék gőzöst az út jobb oldalán kell figyelni. Feketebalog felé tovább kell menni, és Breznóbányán kell jobbra fordulni az 529-es úton. Feketebalogra érve nem kell jobbra fordulni a főúton a kisvasút hídján át, hanem egyenesen be kell menni a faluba. A kisvasút központi állomása a település központjában található.

További információ a programokról (szlovákul): http://www.chz.sk

Legutóbbi módosítás: 2009.04.27. 09:07

Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Vasútkereső
Vasútkereső térkép

(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV - EgyesületOnline