kisvasut.hu
~ Almamellék ~ Balatonfenyves ~ Beregszász (UA) ~ Budapest, Gyermekvasút ~ Csömödér ~ Debrecen ~ Debrecen, vidámpark ~ Felcsút ~ Felsőtárkány ~ Gemenc ~ Gyöngyös ~ Hortobágy ~ Kaszó ~ Kecskemét ~ Kemence ~ Királyrét ~ Kommandó (RO) ~ Lillafüred ~ Mesztegnyő ~ Nagycenk ~ Nyíregyháza ~ Pálháza ~ Pécs ~ Szegvár ~ Szilvásvárad ~ Szob-Nagybörzsöny ~ Tiszakécske ~
Főoldal
Menetrendek
Vasúttörténet
Rendezvények
Kisvasúti napok
KBK
Szakmai oldal
Képtár
Térképtár
Irattár
Linktár
Cikkarchívum
Újdonságok
GyIK
Partnereink





English Deutsch Român Nyomtathat vltozat

Lesz még kisvasút jövőre Kecskeméten?

2009.11.30 (Karap Krisztián)



A Vasutasok Szakszervezete honlapján olvasható egy kollektív munkaügyi vita eredménye, melynek végére a napokban sikerült pontot tenni. Számos, a vasutasokat érintő fontos kérdést sikerült megnyugtatóan tisztázni, de emellett a Kecskeméti Kisvasút is lekerült a bezárandó MÁV-os keskenynyomközű vasutak listájáról. A helyzet sajnos koránt sem ilyen egyértelmű, a hétvégén ezzel szöges ellentétben lévő hírek kaptak szárnyra.

Körül kell-e nézni jövőre még itt?

Körül kell-e nézni jövőre még itt?
Fotó: Pavletits Péter (2008.12.31.)

A megegyezés (számunkra) legfontosabb pontja, mely szerint a KHEM 2010-re megrendelte a közszolgáltatást a kecskeméti kisvasút mindkét vonalára. Ezzel viszont szöges ellentétben van a MÁV-Start Zrt. új menetrendjét beharangozó közleménye, mely szerint 29 vonalon szűnik meg (hivatalosan: szünetel ideiglenesen) a közlekedés, köztük a kecskeméti kisvasút két vonalán is.

Sajnos a másik két MÁV kezelésben lévő kisvasútról (Balatonfenyves, Nyíregyháza) egyelőre nincsenek megnyugtató hírek, jelenleg úgy tűnik, hogy mindkét vonalon leállnak az év végén a vonatok.


Részlet a teljes megegyezésből:


3. Személyszállítás szüneteltetése egyes vonalszakaszokon

...

A Vasutasok Szakszervezete nem tekinti lezártnak a személyszállítás egyes vonalakon való szüneteltetésének kérdését és további konzultációkat kezdeményez a témáról. Ennek első részeredménye, hogy a KHEM 2010-re további két, keskeny-nyomközű vonalszakaszon (Kecskemét-Kiskunmajsa és Törökfái-Kiskőrös) megrendelte a közszolgáltatást. A VSZ többek közt szorgalmazza azon vonalak fejlesztését, amely a szomszédos országokkal való jobb összekötetést biztosíthatják.

...
 

Forrás: http://www.vsz.hu


A MÁV 2010-es menetrendtervezete melyben (pdf file) a kecskeméti kisvasút már nem szerepel.

Legutóbbi módosítás: 2009.11.26. 09:59

Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Vasútkereső
Vasútkereső térkép

(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV - EgyesületOnline