Almamelléki Erdei Vasút
Almamellék
Megközelítés
Díjszabás
Menetrend
Vasúttörténet
Műszaki adatok
Járművek
Elérhetőség
Cikkarchívum
Képtár
Partnereink





English Deutsch Român Nyomtathat vltozat

Végállomás: Sasrét 2009.

2009.05.13



Az Almamelléki Erdei Vasút május második szombatján rendezte meg a kisvasút napját. A 108 éves kisvasút életében ez nem szokatlan, 17. alkalommal kerül sor erre a rendezvényre.


Fotó: Guba Csaba (2009.05.09.)

A vasút elhelyezkedése önmagában csábító, hiszen a Zselic érintetlen zöldjében zakatoló kisvonatról páratlan szépségű panoráma, a tavakon nyüzsgő vízivilág, szerencsésebb esetben egy-egy megugró konda, szarvasrudli, őzek látványában gyönyörködhet a látogató. Maga a kisvasút egyike az erdőgazdasági kezelésben lévő erdei vasutaknak, amelyek a régmúltban főleg faanyagszállítással, emellett különböző terméket továbbításával foglalkoztak. Az 1901-ben épült vonal akkor Biedermann Rezső báró erdeiből szállította a faanyagot a normál nyomközű országos vonalhoz, de a ”lóré” fuvarozta az erdőn dolgozó cselédek, munkások gyermekeit a sasréti iskolába is. A Szigetvár-Kaposvár közötti normál nyomtávú vonal 1976-ig működött, majd felszámolásra került, így a kisvasút árutovábbító szerepe megszűnt.. Elődeink előrelátásának köszönhetően nem került ócskavasba, ettől az időponttól kezdve először állagmegőrző munkákat végeztek rajta, majd a turizmus, az aktív kikapcsolódás, rekreáció térnyerésével szerepe a többi kisvasúthoz hasonlóan felértékelődött.  A Szigetvári Erdészet kezelésében lévő Kikerics Erdei Iskola létrehozásával olyan programok, erdei iskolai oktatás vehette kezdetét, amely iránt a társadalom igénye ugrásszerűen megnőtt, így a kisvasút iránti érdeklődés is fokozódott.

Magyarországon minden kisvasút megünnepli fennállását, a kisvasutak napjai nagyon sok szabadba vágyó embert csábítanak ki a természetbe egy ki s aktív kikapcsolódásra, vagy akár egy kis felhőtlen ejtőzésre. Aki a május 9-i szombatot erre fordította, egy igen kellemes, akácillatos, rigófüttyös napot tudhatott a magáénak. A kisvasút 9.30-19.30 között szinte megállás nélkül szállította az utasokat, hogy részt vehessenek egy kis kerékpár-,  vagy futóversenyen, bőrt fonjanak, nemeztulipánt, csutkakabát készítsenek, rajz- és rímfaragó versenyen vegyenek részt. Rég elfeledett népi hangszereket lehetett bütykölni, karkötőt fonni. Aki nem érezte magáénak ezeket a lehetőségeket, a kirakodóvásáron kedvére válogathatott a szebbnél-szebb termékekből. A Hangoló Zenés Gyermekszínház előadása most is megmozgatta a tíz éven aluli törzsközönséget, színvonalas előadására megtelt az iskola előtti szabad tér. A versenyszellem az egekbe szökött, amikor kihirdették a zsebpecaverseny idejét, szabályait. Fiatalok és fiatalabbak, lányok fiúk, anyuk, apuk, nagyik segítettek egymásnak, hogy a tó aranyhalát kifogják.

A vonatjegy egyben tombolasorsoláson vett részt, ahol a szerencsének köszönhetően a résztvevők nagyon sok értékes és érdekes ajándékot nyerhettek

Akik "csak" kikapcsolódásra vágytak, a tanösvényen vezetővel sétálva ismerkedtek az ősbükkös történetével, élővilágával, a kényelmesebbek langalló-sör párbajban jeleskedtek a platánok alatt.

Összességében: aki vette a fáradtságot, hogy május második szombatját kellemes környezetben töltse el, az Almamelléki Erdei Vasút Napján ezt megtehette.

Várjuk a kikapcsolódásra várókat egy év múlva, ugyanitt, ugyanekkor!

Legutóbbi módosítás: 2009.05.13. 15:31

Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Vasútkereső
A kiválasztott vasút helye kis térképen

(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV - EgyesületOnline