Nagybörzsönyi Erdei Vasút
Nagybörzsöny
Megközelítés
Menetrend
Díjszabás
Vasúttörténet
Műszaki adatok
Járművek
Szállások
Elérhetőség
Cikkarchívum
Képtár
Partnereink





English Deutsch Român Nyomtathat vltozat

100 éve a nagybörzsönyi erdőkben

2008.09.30 (Gubucz Gábor)



1908-ban kisvasút született a Börzsönyben! Az Esztergomi Érsekség a Wolfner- Schanzer és fiai cégnek adta ki a kisvasutat, amely 8 km hosszban, 600 mm-es nyomközzel kiépítette az első vonalrészt Nagybörzsöny és Ipolypásztó között, s még ebben az évben elkészült a Nagybörzsöny és Kisirtás közötti szakasz. A cél az volt, hogy az erdőben letermelt faanyag eljusson a fafeldolgozóhoz, és a kész fa termékek pedig a nagyvasúthoz, Ipolypásztóra, s onnét szerte a világ piacaira. Életútja egy küzdelmes életút. A trianoni határrendezéskor az Ipoly határfolyóvá vált, Ipolypásztó Csehszlovákia része lett. A vasút így elvesztette kapcsolatát a világgal, és ilyen szigetvasútként működik jelenleg is.

100 év alatt többször a megszüntetése volt napirenden. Újkori életében kétszer is volt hosszabb üzemszünet, de mindig voltak olyan tenni akaró emberek, akik nem nézhették tétlenül a kisvasút pusztulását.
Most ezen ünnepélyes alkalommal szeretnénk köszönetet mondani a korábbi vasútüzem vezető kollégáknak: Pereszlényi Lajos, Vajda Pál, Sipos Ferenc, Kosik László, Chikán Gábor, Paulik János uraknak, hogy a jó gazdaként gondját viselték ezen kisvasútnak.

Ugyancsak köszönettel tartozunk azon magánszemélyek, cégek felé, akik társadalmi munkájukkal, adójuk 1%-ának felajánlásával, anyagi és erkölcsi támogatásukkal támogatták, és jelenleg is támogatják az üzemeltetést.

Végezetül köszönjük Tisztelt Utasainknak is, hogy kirándulásukhoz, pihenésükhöz közlekedési eszközül Vasutunkat választották. Kisvasutunk lassan befejezi a 2008-as idényt. De már most invitálunk mindenkit, aki már utazott, és azt aki még nem utazott velünk, 2009-ben is legyen Utasunk!

Várjuk mindazokat, akik velünk együtt szeretnék köszönteni a már tekintélyes nyugdíjas korú, de még ma is aktívan dolgozó kisvasutat 2008 október 04-én tartandó kisvasúti napunkra!

Bővebb információ:
www.kisvasut.hu/nagyborzsony
http://www.kisvasut-kiralyret.hu/nb100.htm

Legutóbbi módosítás: 2008.09.30. 18:57

Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Vasútkereső
A kiválasztott vasút helye kis térképen

(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV - EgyesületOnline