kisvasut.hu - Kemencei Erdei Múzeumvasút - Látnivalók, programok

Séták Kemence környékénCsaládoknak, kisebb túrákra vágyóknak ajánlunk néhány érdekes útvonalat Kemence környékén, melyek során a szerencsés keresgélő akár több ezer éves cápafogat is találhat.


Fotó: Pállya Krisztián

Kemence-Kálvária-Kemence

Táv: kb. 2 km
Jelzések: K, részben jelzetlen

Kemence központjából a Fő utcán a K jelzésen indulunk el északi irányban. A Molnár Panzió előtt jobbra fordulunk a jelzést követve. Hídon keresztezzük a Kemence-patakot, majd a híd után egy földúton egyenesen megyünk tovább kb. 100 métert (A K jelzés a híd után balra kanyarodik, ne ezt kövessük!). Ezután jobbra egy kisebb gyalogút indul, amit a stációk szegélyeznek. Ezeket követve hamarosan feljutunk a Kálváriára, ahonnan szép kilátás nyílik a községre és Szlovákia területére. A Kálvária lajtamészkőre telepedett, ami számos ősmaradványt rejt. Kis szerencsével akár több ezer éves cápafogat is találhatunk, de egy-két megkövesedett csigaházat biztosan találunk.

Kemence-Nagy-völgy-börzsönyi főalappont-strand-Malomkő-Kemence

Táv: kb. 3-5 km (az egyik irányban a kisvasúttal is utazhatunk)
Jelzések: részben jelzetlen, K, Z

Kemence központjából a Csarnavölgyi úton induljunk el a kisvasút végállomása felé. Sétáljunk ki a faluból, egészen Csarnapuszta megállóhelyig, amely a település szélén lévő gázlótól 200 méterre található. Ha éppen indul vonat, akkor ezt a távolságot a kisvasúton is megtehetjük. A megállónál jobbra fordulunk, keresztezzük a kisvasutat, majd a patakot is. A híd után az első utcán (Strázsa utca) balra fordulunk. Egy darabig az üdülőtelep házai közt haladunk, majd véget ér az aszfaltozott út, és egy földúton megyünk tovább egy nagy réten a patakkal párhuzamosan. 600 méter után érjük el a kemencei sípálya alját. Itt ha balra fordulunk, egy hídon át a Kőrózsa panzióhoz jutunk - azonban folytassuk egyenesen az utunkat. Továbbra is a patakkal párhuzamosan haladunk, még mindig füves területen. Hamarosan egy gázlóhoz érünk; a patak túloldalán van a kisvasút állomása, a strand, és a Godóvár panzió.

A patakot a kisvasút itt hídon keresztezi, választhatjuk ezt, vagy folytathatjuk utunkat tovább a patak mellett. Mivel a földút átmegy a gázlón, ezért mi a patakparton megyünk el a következő gázlóig, ami mintegy 100 méterrel feljebb található. (Közben elhaladunk a Bence szálló szennyvízkifolyója mellett, ahol megnézhetjük, hogy miként folyik az intézmény mocska tisztítatlanul a patakba...) A gázló után újabb földúton haladunk felfelé a kisvasút sínpárja mellett. 500 méter után elérjük a Bence szállóhoz vezető aszfaltozott utat. Itt balra fordulunk, majd keresztezzük a kisvasutat és a Csarna (Fekete)-patakot. Újabb útelágazáshoz érünk, ahol balra fordulunk a K jelzést követve. Mintegy 100 méter megtétele után jobbról csatlakozik utunkba a Z jelzés.

Itt mi is jobbra fordulunk, és bemegyünk rajta az 50 méterre található börzsönyi szintezési főalapponthoz. Az építmény jelentősége az, hogy magasságát pontosan bemérték az Adriai-tenger trieszti 0 vízszintjéhez képest. Az 1950-es években - amikor még nem volt fejlett a műholdas technika - e pontból kiindulva térképezték fel a környező területeket.

Visszatérve a műútra tovább haladunk rajta lefelé. Egy hídon keresztezzük a Kemence-patakot, majd elérjük a királyházi utat. Mielőtt balra fordulnánk rajta a K, Z jelzéseket követve, vessünk egy pillantást a két út találkozásánál lévő erdészeti emlékműre. A királyházi úton továbbindulva egy ifjúsági tábor mellett haladunk el, majd elérjük a kemencei strandot. Itt már láthatjuk a Malomkő kimagasló ormát, de ne itt próbáljunk meg felmenni rá. Tovább sétálva a műúton elérjük a Kőrózsa panziót, melynek sarkából egy jelzetlen, de jól kijárt ösvény visz fel a Malomkő tetejére, ahonnan szép kilátás nyílik a Kemence-patak völgyére és a Magas-Börzsönyre. Miután kinézelődtük magunkat, gyalogoljunk vissza a Kőrózsa panzióhoz, ha megszomjaztunk, akkor akár egy üdítőre is betérhetünk. Innen vagy visszagyalogolunk Kemencére a műúton a K, Z jelzéseket követve, vagy kisvonattal utazhatunk le a faluba. 

Kemence-Strand-Kemence

Táv: kb. 2 km
Jelzések: jelzetlen, a kisvasút vonala mellett

Nyári programként ajánlatos felkeresni a település strandját, mely a Csarna és Kemence patakok találkozásánál fekszik a kisvasút Godóvár állomása mellett.
Az utat megtehetjük kisvasúttal, de nyáron érdemes végigsétálni az utat, mert sok helyen többet mutat magából az erdő, ha figyelmesen fürkésszük: séta közben néhol a patakmedren még látszanak a nagy árvíz nyomai.
A strand hidegvizes medencékkel felszerelt, de nyáron ezek igen hamar felmelegszenek és kellemes időtöltés a kellemesen langyos vízben hűsítőt szürcsölgetve figyelni a vonatok közlekedését, körüljárását az állomáson.

A strand nyitva tartása: június 1. - augusztus 31., hétfőtől vasárnapig 9:00 - 19:00 óráig.

Legutóbbi módosítás: 2008.06.15. 14:04

(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV