kisvasut.hu - Királyréti Erdei Vasút - Látnivalók, programok

Látnivalók a királyréti kisvasút mentén 

Szokolya

A Kacár-tanyán dédapáink korának népi mesterségit és a hagyományos gazdálkodást lehet nem csak megtekinteni, hanem ki is próbálni. Megközelíthető: Szokolya-Mányoki megállóhelytől 895 lépésre.

Nyitva: hétvégén 10 órától amíg vendég van, hétköznap igény szerint.

További információ: Lénárt István (27) 385 415, (27) 375 015, (20) 374 0267, www.kacartanya.hu

Királyrét

A Királyréti Hajtánypálya a Királyréti Erdei Vasút Királyrét állomásán található kisvasúti pálya, ahol egy 750 méteres körpályán kipróbálhatják az emberi erővel meghajtott kisvasúti járműveket.

Bővebb információ: www.hajtanypalya.hu, info@hajtanypalya.hu; 06 20 85 24 512

Fáradt Vándor Étterem. A Kastélyhotel Királyrét által üzemeltetett turistaétterem kedvező árakkal várja a hegyeket felkereső turistákat.

A Királyrét Vendéglő szép környezetben, hangulatos étteremben várja vendégeit.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Oktatóközpontja túravezetéssel, természetvédelmi oktatótáborokkal áll az érdeklődők rendelkezésére. Telefonszámuk: (27) 385 432

A Katélyhotel Királyrét a szállodai szolgáltatásokon felül változatos programokkal is várja vendégeit. Részletek a www.kiralyret.hu honlapon.

Gyalogtúrák Királyrétről

A Börzsöny turistaatlaszában ajánlott és részletesen leírt túraútvonalak közül többnek is kiinduló vagy célpontja Királyrét. Nem véletlen, hiszen Királyréten lehet a kisvasútnak köszönhetően a legjobban megközelíteni a hegység központját, innen lehet a legegyszerűbben felkeresni a legszebb börzsönyi tájakat.

A csak rövid sétát, kikapcsolódást keresők Királyrét közvetlen közelében, a Bajdázó-völgyben pihenhetnek, ez ideális kirándulóhely gyermekcsoportok számára (ide régebben a kisvasút egyik vonala is elvezetett). Aki nem riad vissza egy rövid, de meredek úttól, annak a királyréti vasútállomás fölött magasodó Várhegy csúcsára is érdemes felkapaszkodni, ahonnan - különösen lombtalan évszakokban - szép kilátás nyílik a környező völgyekre. A tervekben szerepel ide kilátótorony építése is.

A hosszabb túrákat kedvelők Királyrétről lankás terepen túrázva látogathatják meg a Nógrádi várat vagy Kisinóc-Nagyirtáson át a Szob-Nagybörzsöny kisvasutat. A több évre tervezett felújítása után azon a kisvasúton visszatérhet a turista a Dunához, Szobra, vagy a műemlékeiről híres Nagybörzsönybe utazhat.

A legszebb, de kétségtelenül legfárasztóbb túrák a Magas-Börszöny megmászását jelentik. Királyrétről - erőnléttől függően - 2-3 órás túrával érhető el a Börzsöny legmagasabb pontja, a Csóványos, ahol 24 m magas kilátótorony is segít a Börzsöny teljes megtekintésében, sőt, tiszta időben Budapest, a Mátra vagy a Magas-Tátra is kitűnően látható. A kilátótorony tetején egyébként csaknem 1000 m magasan vagyunk a tengerszint felett. A Csóványosnál alacsonyabb, de hasonlóan szép kilátást nyújt a Nagy Hideg-hegy csúcsa is, ahol emellett turistaház is várja a vándorokat, mely több napos túrához is ajánlható.

A hegyektől északra a Börzsöny legszebb hegygerinceit és völgyeit járhatjuk végig: Nagy Hideg-hegyről Salgóvár-Kövirózsás-Holló kő a legszebb gerincút, és a Rakodó-Fekete völgy a legszebb völgy északra, Kemence felé, a Csóványosról a Nagy-Mána gerincén át érdemes Királyháza-Kemence felé továbbmenni. Kemencén a Kemencei Erdei Múzeumvasút is várja a turistákat.

Legutóbbi módosítás: 2011.08.12. 21:46

(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV - EgyesületOnline