kisvasut.hu - Szegvár, kendergyár - Látnivalók

Látnivalók, érdekességek



 

Szentes 28 ezres alföldi mezőváros Csongrád megye északi részén található. Csongrád felől érkezve a Széchényi liget mellett haladunk el, majd a város patakján a Kurcán kelünk át. Széchényi ligetben épült a város strandja, amely hideg- és termálvizes medencéivel, illetve szaunáival várja a fürdőzni vágyókat. A főtéren a Kossuth tér nyugati oldalán épült a szecessziós megyeháza. Északi oldalán épült 1806 és 1823 között a Református Nagytemplom, ami az alföld egyik leghosszabb hajójú temploma. A tér keleti oldalát a Fehér ház üzlet és lakóházai, míg a déli oldalát a XIX. Század fordulóján emelt városháza határolja. A főtérrel átellenben található az Erzsébet tér, amely közepén az I. világháború hősi halottainak állítanak méltó emléket. A teret a polgármesteri hivatal és a megyeháza, illetve a Szent Erzsébet Római Katolikus Általános Iskola és a Szent Anna római katolikus templom és plébánia határolja. A plébánia és a templom közötti pici parkban Vass Albertről és Mindszenti József bíborosról készült szobrot tekinthetjük meg. A város főutcáján látható a Fehér ház mögött megbújva a XVIII. század végén épült ortodox templom, nem messze tőle pedig az evangélikus templom. A Kossuth utcán lefelé haladva érünk az 1880-as években épült zsinagógához, ami ma városi könyvtárként funkcionál. A város felsőpárti részén, a Kossuth utca folytatásaként haladó Baross utca végén található Szentes vasútállomása, amely 1928-ban épült. 4 vasútvonal csomópontja Szentes: Hódmezővásárhely, Kiskunfélegyháza, Szolnok és Orosháza felé lehet vonattal utazni. Szentesen szintén 1928 óta gépészeti műhely működik, ahol a Dél-Alföld vasútvonalain közlekedő csehszlovák Bz- és az orosz 6341-es sorozatú motorvonatokat tartják karban. A Motorgarázs területén található a Szegedi Vasúttörténeti Alapítvány kezelésében lévő kis skanzen, amelyet Valkai Csaba őriz és ápol. A gyűjteményben a helyi vasút történetéről lehet emléktárgyakat látni. Szentes gazdag kulturális programokban: február végén télbúcsúztató fesztivált, nyár elején a főtéren kirakodóvásárt tartanak. Szeptember első hétvégéjén rendezik meg Szentes legismertebb programját, a lecsófesztivált.

Szegváron sem marad látnivaló nélkül a kedves turista, ha nem csak a kendergyári vasút miatt keresné fel a települést. Szentes felől érkezve, a falu központja felé haladva egy szélmalom mellett haladhat el, amely Szegvár jelképe. Egészen 1940-ig üzemelt malomként, 1995-ben kapott teljes felújítást. Az épületbe látogató turista megtekintheti a búza őrlését a garatba öntéstől egészen a liszté válásig. Ma a falumúzeum része, amely a katolikus templom mellett található. A házat a XVIII. közepén építette az egykori Károlyi család. A kiállítást Jaksa János helyi tanító alapította 1954-ben. Az épületben a 1900-as évek elejének paraszti háztartását nézheti meg az oda látogató. A falu főterén található a Károlyi kastély, amely udvarában a falu régi várának /és újkori nevének/ a Dóczi várnak a maradványait tárták fel. A Dóczi várban rengeteg középkori híresség, még maga Szapolyai János is megfordult. A XVIII. században rommá vált vár helyén a Károlyi család emelt kúriát, és Szegvár 1773-tól egészen 1884-ig megyeszékhelyi státusszal bírt.

Szegváron is több nagy eseményt rendeznek meg az év során. A nyarat egy hetes kulturális fesztivállal nyitják meg. Szintén nyáron rendezik meg a tófesztivált. A falu legnagyobb ünnepe az augusztus 20-i falunap a Szegvári Ízek Fesztiválja. Aki az élő vizek közelségét szereti annak a Tisza folyó megyében található két szabad strandját ajánljuk:

Csongrádon található az ország talán legnagyobb tiszai szabad strandja, de mindszenti partfürdő is népszerű.

Legutóbbi módosítás: 2013.04.18. 21:40

(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV - EgyesületOnline