Kovászna-Kommandó Erdei Vasút
Kommandó (RO)
Megközelítés
Menetrend
Vasúttörténet
Járművek
Szállások
Elérhetőség
Támogatók
Kiadványok
Cikkarchívum
Képtár
Partnereink





English Deutsch Român Nyomtathat vltozat

100 éves a vasút legidősebb megmaradt mozdonya

2009.11.19 (Markója Szilárd)



2009. november 14-én a Sikló Egyesület tagjai megünnepelték a Sepsiszentgyörgyön kiállított, ezévben 100 éves gőzmozdonyt.

A 100 éves mozdony virágdíszben

A 100 éves mozdony virágdíszben
Fotó: Papucs András (2009.11.14.)

A kiglancolt gép e jeles alkalomra virágdíszt kapott. A mozdony részletes élettörténetét egy egy korábbi cikkünkben mar bemutattuk. Külön köszönjük Demeter Melinda virágkötő munkáját, illetve a Passiflóra virágüzlet támogatását!

A Sikló Egyesület tagjai ezen a napon nemcsak megemlékeztek a 100 éves gőzmozdonyról, hanem a közelmúltban a Kovászna Megyei Tanács kezelésébe került kovásznai gőzmozdonyok körül-, ezen járművek tárolását szolgáló fűtőház épületében tettek rendet, állagmegóvás cáljából. Különböző, bejutást gátló feladatokat végeztek el:  javították a kapuk deszkázatát, az ablakokat védő rácsokat, illetve a közelmúltban kibontott lyukakat visszafalazták az épület oldalában. Kisebb takarításra is sor került. A fűtőházban a 764-405R pályaszámú gőzös viszonylag érintetlen állapotban maradt meg, a 764-001-es azonban hiányos, de helyreállítható. Hiányoznak: elsősorban a hordrugók, rugótámrudak, a vonó és csatlórudak, az elősiető rudazatok, kazánarmatúrák, rostély darabok, a szikrafogós kémény. A gép a 764-405R mögött áll a hátsó szerelőakna-részen, melynek sínjei nem közvetlenül a beton akanafalon nyugszanak, hanem tartógerendákon, melyek időközben elkorhadtak, így a mozdony beleseüllyedt az aknába. Most a keréktengely-végeken (a Hall-forgattyúkon) fekszik fel, de szerencse a szerencsétlenségben, hogy ezáltal alászorult pár alkatrész is, így pl. a leszerelt világítási turbódinamó is, melyet nem tudtak ellopni. A gép kiemelése az egyik jövőbeli feladata lesz az Egyesületnek. Az itteni munkákat és a szentgyörgyi Borsig gőzös felújítását a Depo (depo.ro) támogatta, melynek segítségét ezúton is köszönjük.

Aznap sor került a siklóvasút pályájának megtisztítására, ugyanis a 10 éves üzemszünet miatt egy kisebb fiatalos erdő nőtt ki a talpfák között. A munkát még nem sikerült befejezni a pálya teljes hosszában, de a jövőben erre is sor fog kerülni. A siklóvasút tisztításához az Alpamayo Kft. nyújtott segítséget. Köszönjük!

A 100 éves gőzmozdonyról további fotók itt.

A kovásznai társadalmi munkákról a Háromszék napilap is megemlékezett.

A Sikló Egyesület kovásznai munkáiról további fotók itt és itt (román nyelven).

Legutóbbi módosítás: 2009.11.19. 14:06

Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Vasútkereső
Vasútkereső térkép

(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV - EgyesületOnline