kisvasut.hu
~ Almamellék ~ Balatonfenyves ~ Beregszász (UA) ~ Budapest, Gyermekvasút ~ Csömödér ~ Debrecen ~ Debrecen, vidámpark ~ Felcsút ~ Felsőtárkány ~ Gemenc ~ Gyöngyös ~ Hortobágy ~ Kaszó ~ Kecskemét ~ Kemence ~ Királyrét ~ Kommandó (RO) ~ Lillafüred ~ Mesztegnyő ~ Nagycenk ~ Nyíregyháza ~ Pálháza ~ Pécs ~ Szegvár ~ Szilvásvárad ~ Szob-Nagybörzsöny ~ Tiszakécske ~
Főoldal
Menetrendek
Vasúttörténet
Rendezvények
Kisvasúti napok
KBK
Szakmai oldal
Képtár
Térképtár
Irattár
Linktár
Cikkarchívum
Újdonságok
GyIK
Partnereink





English Deutsch Român Nyomtathat vltozat

Beindult a szobi kisvasút

2009.07.18



Az Index Kisvasutak topikjából értesülhettek a vasútbarátok arról, hogy július 18-án beindult a szobi kisvasút. A kisvasút honlapján található menetrend szerint péntektől vasárnapig napi négy vonatpár jár a nyolc kilométeres vaspályán.
Vonat a márianosztrai végállomáson

Vonat a márianosztrai végállomáson
Fotó: Kovalcsik Tamás (2009.07.18.)

A szobi kisvasúton az első vonat 2008. május elsején közlekedett (hivatalosan egy terheléses próbaüzem részeként), de a Nemzeti Közlekedési Hatóság figyelmeztetésére még azon a hétvégén el is ment az utolsó szerelvény. A szobi kisvasútnak - az összes, hazai vonalhoz hasonlóan - nincs vasútbiztonsági tanúsítványa, amely az új üzem beindításának feltétele lenne, hatalmas anyagi terhei miatt azonban megszerzése itt is irreálisnak bizonyult.
A kisvasút honlapján található információk szerint a vonal üzemeltetésére létrehozott Kft.-nek most választania kellett: vagy beindítják az üzemet a tanúsítvány nélkül, vagy pedig felszámolják a céget. Ez amiatt is igencsak problémás lenne, mert a vasutat Európai Uniós támogatással építették újjá, a sikertelen üzem a támogatások elbukását is jelentheti.

A fenti információk nem hivatalosak, azok a a kisvasút honlapján (http://borzsonykisvasut.uw.hu) találhatók.

Legutóbbi módosítás: 2009.07.18. 14:20

Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Vasútkereső
Vasútkereső térkép

(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV - EgyesületOnline