Almamelléki Erdei Vasút
Almamellék
Megközelítés
Díjszabás
Menetrend
Vasúttörténet
Műszaki adatok
Járművek
Elérhetőség
Cikkarchívum
Képtár
Partnereink





Felhasználói belépés
E-mail:
Jelszó:
English Deutsch Român Nyomtathat vltozat

Csak hétvégenként fog közlekedni az almamelléki vasút

2009.03.24 (kisvasut.hu)



A tervezettnél rövidebb lesz a szezon Almamelléken, mivel április helyett csak május elsején indul majd meg a forgalom. A vonatok száma is lecsökken: nem naponta, hanem csak hétvégenként lesz menetrend szerinti közlekedés a zselici kisvasúton. Aggódva tesszük fel a kérdést: ez várható a többi kisvasúton is a rendszeres állami üzemeltetési támogatás megszüntetése miatt?
Személyvonat érkezik Almamellékre

Személyvonat érkezik Almamellékre
Fotó: Chikán Gábor (2003.04.19.)

Az almamelléki kisvasút a MÁV Szigetvár és Kaposvár közötti vasútvonalához kapcsolódva működött 1977-ig, fő feladata a faanyag szállítása volt. Később a helyi utasokat hozta-vitte, illetve az erdőgazdaság sasréti fűrésztelepére szállította az ott dolgozókat. Menetrendje is ehhez alkalmazkodott: sok éven át az a három vonatpár közlekedett, ami az egykori nagyvasúti járatokhoz csatlakozott, később pedig munkanapokon járt a vonat. Az elmúlt néhány évben a vonatok már minden nap közlekedtek. Az idén ez már nem lesz így. Ebben szerepet játszik az, hogy nincs már fűrésztelep, ahova a dolgozókat kell szállítani, nem utolsó sorban pedig az, hogy megszűnt a kisvasutak rendszeres állami támogatása, a személyszállítás keltette veszteségeket így a kisvasutak üzemeltetőinek kell állnia.

Az almamelléki kisvasút az idén csak május 1-től jár majd menetrend szerint hétvégenként: a napi egy vonatpár tíz órakor indul Almamellékről, majd délután kettőkor vissza Sasrétről. Sasréten tanösvény, játszótér és egy kis tó áll az utasok rendelkezésére, a vonat visszaindulásáig tartó időt tehát kényelmesen el lehet tölteni.

A kisvasút menetrendjét ide kattintva érheti el.

Legutóbbi módosítás: 2009.03.24. 19:28

Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Vasútkereső
A kiválasztott vasút helye kis térképen

(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV - EgyesületOnline