Almamelléki Erdei Vasút oldal logo
Almamellék
Megközelítés
Díjszabás
Menetrend
Vasúttörténet
Műszaki adatok
Járművek
Elérhetőség
Cikkarchívum
Képtár
Partnereink
English Deutsch Român Nyomtathat vltozat

Csak hétvégenként fog közlekedni az almamelléki vasút

2009.03.24 (kisvasut.hu)A tervezettnél rövidebb lesz a szezon Almamelléken, mivel április helyett csak május elsején indul majd meg a forgalom. A vonatok száma is lecsökken: nem naponta, hanem csak hétvégenként lesz menetrend szerinti közlekedés a zselici kisvasúton. Aggódva tesszük fel a kérdést: ez várható a többi kisvasúton is a rendszeres állami üzemeltetési támogatás megszüntetése miatt?
Személyvonat érkezik Almamellékre

Személyvonat érkezik Almamellékre
Fotó: Chikán Gábor (2003.04.19.)

Az almamelléki kisvasút a MÁV Szigetvár és Kaposvár közötti vasútvonalához kapcsolódva működött 1977-ig, fő feladata a faanyag szállítása volt. Később a helyi utasokat hozta-vitte, illetve az erdőgazdaság sasréti fűrésztelepére szállította az ott dolgozókat. Menetrendje is ehhez alkalmazkodott: sok éven át az a három vonatpár közlekedett, ami az egykori nagyvasúti járatokhoz csatlakozott, később pedig munkanapokon járt a vonat. Az elmúlt néhány évben a vonatok már minden nap közlekedtek. Az idén ez már nem lesz így. Ebben szerepet játszik az, hogy nincs már fűrésztelep, ahova a dolgozókat kell szállítani, nem utolsó sorban pedig az, hogy megszűnt a kisvasutak rendszeres állami támogatása, a személyszállítás keltette veszteségeket így a kisvasutak üzemeltetőinek kell állnia.

Az almamelléki kisvasút az idén csak május 1-től jár majd menetrend szerint hétvégenként: a napi egy vonatpár tíz órakor indul Almamellékről, majd délután kettőkor vissza Sasrétről. Sasréten tanösvény, játszótér és egy kis tó áll az utasok rendelkezésére, a vonat visszaindulásáig tartó időt tehát kényelmesen el lehet tölteni.

A kisvasút menetrendjét ide kattintva érheti el.

Legutóbbi módosítás: 2009.03.24. 19:28

Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Küldjön képet!


Vasútkereső
A kiválasztott vasút helye kis térképen

Hírlevél

E-mailban értesítjük új cikkeinkről, ha feliratkozik hírlevelünkre.


(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV