Szakmai oldalak
Járművek
~ Almamellék ~ Balatonfenyves ~ Beregszász (UA) ~ Budapest, Gyermekvasút ~ Csömödér ~ Debrecen ~ Debrecen, vidámpark ~ Felcsút ~ Felsőtárkány ~ Gemenc ~ Gyöngyös ~ Hortobágy ~ Kaszó ~ Kecskemét ~ Kemence ~ Királyrét ~ Kommandó (RO) ~ Lillafüred ~ Mesztegnyő ~ Nagycenk ~ Nyíregyháza ~ Pálháza ~ Pécs ~ Szegvár ~ Szilvásvárad ~ Szob-Nagybörzsöny ~ Tiszakécske ~
Szakmai oldal
Járművek
Járműlista
Vasútkereső
Utasítások
Segédletek
Partnereink





Felhasználói belépés
E-mail:
Jelszó:
English Deutsch Român Nyomtathat vltozat

A DH 100 D.0 mozdony



KBK-kód: 2222,0

Ebből a típusból egyetlen példány került Magyarországra, a Várpalotai Szénbányák kisvasútjára vásárolták 1989-ben, a megszüntetés előtt egy évvel.

E05-01 mozdony az üzemen kívüli vasúton

E05-01 mozdony az üzemen kívüli vasúton
Fotó: Chikán Gábor (1992.10.)

A Várpalotai Szénbányáknál kisvasúton szállították a szenet a bányáktól a brikettgyárba és az átrakóra. A vonal valamikor GV-ként is üzemelt, sok C-50 -es is járt itt. 1971-től a Várpalotai Szánbányák kezelte a vonalat. 1989-ben már csak 5 db C-50 -es volt itt, ezek mellé vált szükségessé új dízelmozdony beszerzése.

A mozdonyt a csehszlovák ZTS gyár építette.

Motor:

Ütköző-vonókészülék: A gépet a bányavasutakra jellemző központi ütköző-vonókészülékkel látták el.

Mozdonyszekrény: A gép alacsony kivitelű, mivel bányába tervezték, így sem esztétikailag, sem műszakilag nem felel meg tökéletesen a megszokott kisvasutaknak. A mozdonynak két vezetőállása van, melyeket két vezetőfülkében, a mozdonyszekrény két végén helyeztek el.

Erőátvitel: A motor egy hidraulikus hajtóműn keresztül hajtja a mozdony két tengelyét.

A mozdony 1989-es beszerzése után sajnos az 1990-es évek elején a bánya megszüntette és elbontotta a kisvasútját. Emiatt csak ezt az egy mozdonyt szerezték be, de már ez sem közlekedett üzemszerűen.

Legutóbbi módosítás: 2007.11.30. 19:04

Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Vasútkereső
Vasútkereső térkép

(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV - EgyesületOnline