Lillafüredi ÁEV
Lillafüred
Megközelítés
Menetrend
Díjszabás
Vasúttörténet
Elérhetőség
Képtár
Cikkarchívum
Partnereink





Felhasználói belépés
E-mail:
Jelszó:
English Deutsch Român Nyomtathat vltozat

Különvonat Mahócára - Este kisvonattal a Csillagok után

2015.07.01 (Halász Zsolt dr.)



Július 18-án szombaton az ÉSZAKERDŐ Zrt. ismét különvonatot indít a Lillafüredi Állami Erdei Vasút menetrend szerinti vonatok által nem járt Mahócai szárnyvonalára.


Fotó: Halász Zsolt dr. (2012.05.05.)

A nyaralásukat Miskolcon és környékén töltő kedves utasaink és a helybéli kisvasútbarátok számára ismét érdekes programokkal készül a LÁEV. Nappali kirándulóvonataik mellett éjszakai túrával, csillaglessel és esti vonatozással várja utasait! A rendezvény fénypontja az esti csillagnézés lesz, de rszeretnének kedvében járni azoknak is, akik nappali kikapcsolódásra vágynak a szárnyvonal környékén. Részükre most is elindul reggel 9:30-kor a szokásos kirándulóvonat, Mahóca célállomással, ahol egyéni programokat ajánlunk utasainknak.

A délutáni kirándulóvonatra már várják azokat is, akik főként az esti csillagnéző programra kíváncsiak. Számukra vezetett programmal, esti és éjszakai túrával, szakszerű csillaglessel készülnek. E napon délelőtt és délután is indul majd egy-egy vonat Miskolcról Mahócára, míg a visszaúthoz összesen két lehetőség áll majdrendelkezésre. A csillagnéző program utasai a Közép-Garadnáról induló éjszakai különvonatunkkal térhetnek majd vissza Miskolcra. Szerelvények a remélhető jó időjárásnak megfelelő összeállításban, elsősorban nyitott személykocsikból fognak állni. A vonóerőt a LÁEV két C-50-es kismozdonya szolgáltatja majd.

VEZETETT PROGRAM - ÉJSZAKAI TÚRA ÉS CSILLAGLES

A délutáni különvonat érkezéséhez igazodó csillagnéző programra a woodyka.hu honlappal együttműködésben kerül sor. A vezetett túra indulása előtt ráhangolódásképpen Andókúton lesz idő piknikezésre, megfelelő időjárás esetén tábortűzzel. A túra során ellátogatunk néhány érdekesebb környékbeli barlanghoz és természeti látnivalóhoz, majd sötétedés után kezdetét veszi a csillagnézés, szakavatott csillagászok és távcsövek segítségével. A fényszennyezéstől mentes bükki rengetegben tiszta idő esetén igazán különleges élményben lesz részük a résztvevőknek. A program után a különvonat Közép-Garadnán várja majd a csoportot, innen térhetünk vissza Miskolcra. A különvonat visszafelé csak Diósgyőr-Majláth forgalmi telephelyig közlekedik! Az esti túrára való tekintettel érdemes hozni elemlámpát, illetve a csillagnéző program idejére lehetőleg halvány piros fényű lámpát is! Az égbolt kényelmes megfigyeléséhez érdemes hozni a földre teríthető plédet, matracot. A városinál jelentősen hűvösebb idő okán meleg öltözék ajánlott. A túra részvételi díja 600 Ft,-/fő, ami a helyszínen fizetendő. A szakvezetett csillagnézés ideje kb. 1,5 óra, míg a kiránduláson megtett távolság kb. 5 km. Az esti túrát kedvezőtlen idő esetén is megrendezzük, egyéb érdekességek felkeresésével.

AJÁNLOTT EGYÉNI PROGRAMOK:

  • ANDÓKÚTI PIKNIKEZÉS A szárnyvonal Mahóca előtti utolsó megállója Andókút. A mesébe illő kis erdei tisztáson forrás és forrástó található, partján erdei pihenőhellyel, kiépített szalonnasütő helyekkel. Erdei tartózkodása során kérjük legyenek tekintettel az esetleges tűzgyújtási tilalomra!
  • ERDEI KIRÁNDULÁSOK Mahóca állomás kiváló kiindulópontja lehet az északi Bükk erdeibe induló kirándulásoknak. Könnyed túra keretében akár a Garadna völgyébe, vagy Lillafüredre is ellátogathatnak, ahonnan a hazatérésre a kisvasút fővonalán menetrend szerint közlekedő vonatokat is igénybe vehetik a szárnyvonali programra jegyet váltó utasok.
  • SÉTA VARBÓRA A Mahóca állomáshoz legközelebb fekvő település a Bükk északi lábánál elterülő takaros, mintegy ezer lelket számláló Varbó község. A kisvasút felől a bükki erdőket elhagyva rövidesen a szemünk elé tárul a szépséges Varbói-tó, melynek környéke nyugalmas sétára, pihenésre alkalmas. Partján könnyed kikapcsolódást nyújt a Horgász büfé és a nemrégiben megnyílt izgalmas Kalandpark. A Kalandparkba belépő a helyszínen váltandó, részletek ide kattintva érhetők el: A Varbói-tó, ill. a Kalandpark mintegy 3 kilométerre található Mahóca állomástól, gyalogos megközelítése 35-40 percet vesz igénybe, odaútban erős völgy-, míg visszafelé hegymenetben.
  • FARKASGÖDÖR A kisvasutak világa iránt érdeklődő, szívesen túrázó utasainknak ajánljuk a nyomvonalbejárást a kisvasút néhai Mahóca – Farkasgödör-Örvénykő szakaszára. A mintegy nyolc kilométeres már megszűnt vonalszakaszon még ma is számos emléke fedezhető fel az egykori kisvasútnak. A mahóca-környéki egyéni programokra vágyó utasainknak a Miskolcra történő visszatéréshez a délutáni 2. kirándulóvonatot ajánljuk, de természetesen szívesen látjuk őket az esti csillagnéző programon is! 

MENETREND:

 DÉLELŐTTI KÜLÖNVONATOK:

9:00-tól gyülekező Miskolc-Dorottya utca állomáson – a délelőtti vonathoz - jegyváltás előzetes regisztráció alapján

9:30 Az 1. kirándulóvonat indulása Miskolc-Dorottya utcáról Mahócára

10:49/10:51 Andókút - leszállási lehetőség – egyéni programok

10:58 1. kirándulóvonat érkezése Mahócára - egyéni programok

12:00 1. kirándulóvonat visszaindulása Mahócáról

12:07/12:08 Andókút - felszállási lehetőség

12:59/13:00 Papírgyár - átszállási lehetőség Lillafüred felé (ind.: 13:00)

13:15 1. kirándulóvonat visszaérkezése Miskolc-Dorottya utcára

DÉLUTÁNI KÜLÖNVONATOK / CSILLAGNÉZŐ VONAT:

15:45-től gyülekező Miskolc-Dorottya utca állomáson – a délutáni vonathoz - jegyváltás előzetes regisztráció alapján

16:15 2. kiránduló- (csillagnéző) vonat indulása Miskolcról Mahócára

17:34/17:35 Andókút - leszállási lehetőség – „ráhangolódás” a csillagnéző túrára

17:42 2. kirándulóvonat érkezése Mahócára

18:00 2. kirándulóvonat visszaindulása Mahócáról Miskolcra

18:07/18:08 Andókút - csatlakozási lehetőség a csillagnéző programhoz – „ráhangolódás” - felszállási lehetőség (a hazatérni vágyóknak)

19:15 2. kirándulóvonat visszaérkezése Miskolc-Dorottya utcára

23:30 Csillagnéző vonat visszaindulása Közép-Garadnáról Miskolcra

23:46/23:47 Lillafüred - leszállási lehetőség

0:13 Csillagnéző vonat visszaérkezése Diósgyőr-Majláth telephelyre - 0:20-kor villamos csatlakozás a belváros felé

A menetrend tájékoztató jellegű. Az esetleges változásokról indulás előtt, illetve a helyszínen minden jelentkezőt időben értesítenünk.

RÉSZVÉTELI DÍJAK:

Kedvezményes árú jegyek a kirándulóvonatokra:

  • felnőtteknek 2100 Ft,-/fő,
  • gyermekeknek (4-14 éves korig) 1200 Ft,-/fő

Érvényes a Miskolc-Dorottya utca – Mahóca közti egyszeri menettérti utazásra, illetve visszaútban Garadna – Miskolc-Dorottya utca között is bármely menetrend szerinti vonaton, egyszeri utazásra.

Csillagnéző túra részvételi díja: 600 Ft,-/fő A helyszínen fizetendő.

Kedvezményes jegy váltásának feltétele az előzetes regisztráció! Kedvezményes jegyek legkésőbb 2015. július 16-án 23:59-ig igényelhetők.

Az ezután, vagy a helyszínen jelentkezők csak a szabad helyek függvényében és teljes áron vehetnek részt a programon! A teljesárú jegyek díja: felnőtt: 2400,-, gyermek: 1400 Ft,-/fő. Jegyváltás előzetes regisztráció alapján indulás előtt (9:00 órától) az állomáson. 4 éven aluli gyermekek számára a különvonatokon való utazás díjmentes. Kutya felnőttjegy váltása esetén szállítható, azonos váltási feltételekkel (2100 / 2400 Ft,-/kutya áron). Kerékpár gyermekjegy váltása esetén szállítható, azonos váltási feltételekkel (1200 / 1400 Ft,-/kerékpár áron), ám korlátozott számban. 

JELENTKEZÉSKOR KÉRJÜK MEGADNI:

  • a jelentkezők pontos számát, megjelölve, hogy felnőtt-, vagy gyermekjegyre jogosult-e az illető,
  • melyik vonattal kíván(nak) Miskolcról Mahócára utazni (9:30-as, vagy 16:15-ös indulás?),
  • melyik vonattal kíván(nak) visszatérni Mahócáról Miskolcra (12:00-ás, vagy 18:00-ás visszaindulás?),
  • részt kíván(nak)-e venni a csillagnéző túrán (ha igen, mennyien)?

JELENTKEZÉS / információ: kisvasut@eszakerdo.hu

Legutóbbi módosítás: 2015-07-01 09:24

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások.

Ön is hozzászólhat

Az e-mail címet csak az Önnel való kapcsolatfelvételre használjuk, nem jelenik meg és nem adjuk ki. Használható HTML címkék (tag): i és b, a megengedett legnagyobb hossz 1000 karakter.

Az Ön neve:
E-mail címe:
Hozzászólás:
Mennyi negyvenkilenc meg harminchat?
Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Vasútkereső
A kiválasztott vasút helye kis térképen

(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV - EgyesületOnline