kisvasut.hu - kisvasut.hu -

Kisvasút emlékhely Szárligeten

2014.05.21



Kialakításra kerül Szárligeten a Szár Vasútállomás-Szálláskút és Szár Vasútállomás-Tornyópuszta kisvasutak történeti emlékhelye. Az emlékhely az Önkormányzat előtt, az egykori nyomvonalon, a Baross Gábor utcában került kialakításra.

Szárliget város 2014-ben avatott kisvasuti emlékhelye

Szárliget város 2014-ben avatott kisvasuti emlékhelye
Fotó: Internet

A két kisvasút 1918 és 1945 között működött a Vértes, illetve a Gerecse környező erdeiben.

Az elhatározás 1900 május 22-én született a Szaár (ma Szárliget) vasútállomáson tartott Magyar Királyi Kereskedelmi Minisztérium által összehívott bizottság ülésén, melyen Fejér Vármegye, Komárom Vármegye fő jegyzői, a Magyar Királyi Államvasutak igazgatósága, valamint Bicske, Felsőgalla és Szaár község, valamint a gróf Eszterházy uradalom fő tisztviselői vettek részt.

Az engedélyt lóvontatású rendszerre adták ki, később gőzmozdonyok jártak, majd 1937-től dízel üzemre álltak át.

A kisvasutak fát és tejet, a szálláskúti kisvasút pedig üveggyártáshoz is szállított különleges homokot.

A kisvasúti emlékhely létrehozásán az szárligeti Önkormányzat és a falubeliek rengeteget dolgoztak.

Nehéz dolgunk volt, mert a kezdetek több, mint száz évre nyúlnak vissza és kisvasút már 70 éve nem működik. Különösen fontosnak tartottuk a kisvasúttal kapcsolatos szájhagyományok összegyűjtését is. Közel ötvenen mondták el a szüleiktől, nagyszüleiktől és ismerőseiktől hallott történeteket. Gazdag levéltári anyagot ismertünk meg, antikvár könyveket és térképeket kutattunk fel.

Időutazást szerveztünk fiatalok részvételével is az egykori nyomvonalon.

Ismerettségek alapján szereztük be a rönkszállító kocsit (lóré) és a homokszállító csillét, amilyet a közeli tatabányai szénbányában és kőbányában is használtak.

A szálláskúti kisvasút pályáját több ponton érinti a kék-túra útvonala.

A kisvasút felszedését követően, -nagyrészt a régi nyomvonalon- erdei feltáró út épült, amely ma kellemes kiránduló és kerékpár útvonalat biztosít az ide látogatóknak. Sajnos a Szár-Tornyópusztai kisvasút csak részleteiben látogatható, mert a nyomvonal egy részét a természet visszahódította.

(dr. Csáky Csaba) 

Legutóbbi módosítás: 2014-05-21 22:55:12

(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV - EgyesületOnline