Kemencei Erdei Múzeumvasút
Látnivalók, programok
Kemence
Megközelítés
Menetrend
Díjszabás
Programok
Vasúttörténet
Műszaki adatok
Járművek
Üzemeltető
Szállások
Látnivalók
Támogatók
Elérhetőség
Cikkarchívum
Képtár
Linktár
Partnereink





English Deutsch Român Nyomtathat vltozat

Séták Kemence környékén



Családoknak, kisebb túrákra vágyóknak ajánlunk néhány érdekes útvonalat Kemence környékén, melyek során a szerencsés keresgélő akár több ezer éves cápafogat is találhat.


Fotó: Pállya Krisztián

Kemence-Kálvária-Kemence

Táv: kb. 2 km
Jelzések: K, részben jelzetlen

Kemence központjából a Fő utcán a K jelzésen indulunk el északi irányban. A Molnár Panzió előtt jobbra fordulunk a jelzést követve. Hídon keresztezzük a Kemence-patakot, majd a híd után egy földúton egyenesen megyünk tovább kb. 100 métert (A K jelzés a híd után balra kanyarodik, ne ezt kövessük!). Ezután jobbra egy kisebb gyalogút indul, amit a stációk szegélyeznek. Ezeket követve hamarosan feljutunk a Kálváriára, ahonnan szép kilátás nyílik a községre és Szlovákia területére. A Kálvária lajtamészkőre telepedett, ami számos ősmaradványt rejt. Kis szerencsével akár több ezer éves cápafogat is találhatunk, de egy-két megkövesedett csigaházat biztosan találunk.

Kemence-Nagy-völgy-börzsönyi főalappont-strand-Malomkő-Kemence

Táv: kb. 3-5 km (az egyik irányban a kisvasúttal is utazhatunk)
Jelzések: részben jelzetlen, K, Z

Kemence központjából a Csarnavölgyi úton induljunk el a kisvasút végállomása felé. Sétáljunk ki a faluból, egészen Csarnapuszta megállóhelyig, amely a település szélén lévő gázlótól 200 méterre található. Ha éppen indul vonat, akkor ezt a távolságot a kisvasúton is megtehetjük. A megállónál jobbra fordulunk, keresztezzük a kisvasutat, majd a patakot is. A híd után az első utcán (Strázsa utca) balra fordulunk. Egy darabig az üdülőtelep házai közt haladunk, majd véget ér az aszfaltozott út, és egy földúton megyünk tovább egy nagy réten a patakkal párhuzamosan. 600 méter után érjük el a kemencei sípálya alját. Itt ha balra fordulunk, egy hídon át a Kőrózsa panzióhoz jutunk - azonban folytassuk egyenesen az utunkat. Továbbra is a patakkal párhuzamosan haladunk, még mindig füves területen. Hamarosan egy gázlóhoz érünk; a patak túloldalán van a kisvasút állomása, a strand, és a Godóvár panzió.

A patakot a kisvasút itt hídon keresztezi, választhatjuk ezt, vagy folytathatjuk utunkat tovább a patak mellett. Mivel a földút átmegy a gázlón, ezért mi a patakparton megyünk el a következő gázlóig, ami mintegy 100 méterrel feljebb található. (Közben elhaladunk a Bence szálló szennyvízkifolyója mellett, ahol megnézhetjük, hogy miként folyik az intézmény mocska tisztítatlanul a patakba...) A gázló után újabb földúton haladunk felfelé a kisvasút sínpárja mellett. 500 méter után elérjük a Bence szállóhoz vezető aszfaltozott utat. Itt balra fordulunk, majd keresztezzük a kisvasutat és a Csarna (Fekete)-patakot. Újabb útelágazáshoz érünk, ahol balra fordulunk a K jelzést követve. Mintegy 100 méter megtétele után jobbról csatlakozik utunkba a Z jelzés.

Itt mi is jobbra fordulunk, és bemegyünk rajta az 50 méterre található börzsönyi szintezési főalapponthoz. Az építmény jelentősége az, hogy magasságát pontosan bemérték az Adriai-tenger trieszti 0 vízszintjéhez képest. Az 1950-es években - amikor még nem volt fejlett a műholdas technika - e pontból kiindulva térképezték fel a környező területeket.

Visszatérve a műútra tovább haladunk rajta lefelé. Egy hídon keresztezzük a Kemence-patakot, majd elérjük a királyházi utat. Mielőtt balra fordulnánk rajta a K, Z jelzéseket követve, vessünk egy pillantást a két út találkozásánál lévő erdészeti emlékműre. A királyházi úton továbbindulva egy ifjúsági tábor mellett haladunk el, majd elérjük a kemencei strandot. Itt már láthatjuk a Malomkő kimagasló ormát, de ne itt próbáljunk meg felmenni rá. Tovább sétálva a műúton elérjük a Kőrózsa panziót, melynek sarkából egy jelzetlen, de jól kijárt ösvény visz fel a Malomkő tetejére, ahonnan szép kilátás nyílik a Kemence-patak völgyére és a Magas-Börzsönyre. Miután kinézelődtük magunkat, gyalogoljunk vissza a Kőrózsa panzióhoz, ha megszomjaztunk, akkor akár egy üdítőre is betérhetünk. Innen vagy visszagyalogolunk Kemencére a műúton a K, Z jelzéseket követve, vagy kisvonattal utazhatunk le a faluba. 

Kemence-Strand-Kemence

Táv: kb. 2 km
Jelzések: jelzetlen, a kisvasút vonala mellett

Nyári programként ajánlatos felkeresni a település strandját, mely a Csarna és Kemence patakok találkozásánál fekszik a kisvasút Godóvár állomása mellett.
Az utat megtehetjük kisvasúttal, de nyáron érdemes végigsétálni az utat, mert sok helyen többet mutat magából az erdő, ha figyelmesen fürkésszük: séta közben néhol a patakmedren még látszanak a nagy árvíz nyomai.
A strand hidegvizes medencékkel felszerelt, de nyáron ezek igen hamar felmelegszenek és kellemes időtöltés a kellemesen langyos vízben hűsítőt szürcsölgetve figyelni a vonatok közlekedését, körüljárását az állomáson.

A strand nyitva tartása: június 1. - augusztus 31., hétfőtől vasárnapig 9:00 - 19:00 óráig.

Legutóbbi módosítás: 2008.06.15. 14:04

Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Vasútkereső
A kiválasztott vasút helye kis térképen

(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV - EgyesületOnline