Szakmai oldalak
~ Almamellék ~ Balatonfenyves ~ Beregszász (UA) ~ Budapest, Gyermekvasút ~ Csömödér ~ Debrecen ~ Debrecen, vidámpark ~ Felcsút ~ Felsőtárkány ~ Gemenc ~ Gyöngyös ~ Hortobágy ~ Kaszó ~ Kecskemét ~ Kemence ~ Királyrét ~ Kommandó (RO) ~ Lillafüred ~ Mesztegnyő ~ Nagycenk ~ Nyíregyháza ~ Pálháza ~ Pécs ~ Szegvár ~ Szilvásvárad ~ Szob-Nagybörzsöny ~ Tiszakécske ~
Szakmai oldal
Járművek
Járműlista
Vasútkereső
Utasítások
Segédletek
Partnereink





English Deutsch Român Nyomtathat vltozat

Nem nehéz kiigazodni a jó vasúti menetrendben

2012.10.25 (Chikán Gábor)



Az elmúlt két hétben arra kértük Olvasóinkat, hogy válaszoljanak néhány kisvasúti menetrenddel kapcsolatos kérdésre. Összesen 40 db - nagyrészt az átlagosnál nehezebb - kérdésünkre 2231 választ kaptunk, ezek 77%-a volt jó.

Menetrendek

Menetrendek
(2012.)

A felméréssel célunk volt képet kapni arról, hogy a vasúti menetrendek mennyire érthetőek, egyben össze is hasonlítva a különböző szolgáltatási szerkezeteket, menetrend-változatokat. Természetesen az értékelés csak annak tudatában tehető meg, hogy a kérdéseket elsősorban Olvasóink, a kisvasutak iránt átlagosnál jobban érdeklődők töltötték ki.

Kitöltők statisztikája

2012. októberében 14 napig vártuk a válaszokat 40 db menetrendi kérdésünkre, melyekből a vállalkozó kedvűek véletlenszerűen kaptak 10-et. 341-en nézték meg a kérdéssort, közülük 218-an töltötték ki. 2231 válaszból 1723 volt helyes (77%). A továbbiakban az egyes csoportok, kérdések, menetrendek esetén a helyes válaszok százalékos arányát elemezzük.

A kitöltés sikeresebb volt a magasabb végzettségűek körében, de a különbség kicsi. 8 általánossal 77%-ban, főiskolai végzettséggel 82%-ban voltak a válaszok helyesek (a 8 általános alatti kitöltők kevesen voltak, hogy értékelni lehessen).

Korban csak a 10-60 év közöttiek voltak olyan számban, hogy értékelés adható legyen, köztük a 20-40 év közöttiek voltak a legeredményesebbek 80%-kal, míg a 10-20 év közöttiek 76%-ban adtak jó választ.

A válaszadók szakterület szerinti megoszlása nagyobb különbséget mutat: a pedagógusok 77%-ával szemben a túravezetők 92%-a kimagasló eredmény. A felsorolt szakterületek egyikét sem megjelölők 76%-ot értek el.

Menetrend változatok

Napjainkban sokam megkérdőjelezik a klasszikus vasúti menetrendtáblázat közérthetőségét, ezért kérdéseinkben erre, illetve a különböző menetrendváltozatok összehasonlításra is nagy hangsúly helyeztünk.

Az eredmény pedig éppen a klasszikus menetrendtáblázatok körében adta meg a két szélsőséget: a szerkesztésük évtizedes szabályait betartva készült táblázatok az összes menetrendfajta közül a legjobban, 85%-ban alapozták meg a helyes választ; ezzel szemben ha ugyanez a táblázat nincs jól kivitelezve (pl. vonatok nem időrendi sorrendben, lábjegyzetek nem következetesen jelölve stb.) akkor a legrosszabb, 65%-os eredményt adták. (A szabályoknak megfelelő menetrendet találják a közfogalmú menetrendkönyvben, vagy a kisvasut.hu menetrendes oldalain is.)

egy menetrendtáblázat a közforgalmú menetrendkönyvből

Szintén 85%-os sikerrel lehetett még kiigazodni a debreceni Zsuzsi Erdei Vasút egyedi menetrendtáblázatán, ami a kisvasút rendkívül bonyolult menetrendjére tekintettel kiemelten jó eredmény. A debreceni kisvasút egyébként az egyetlen, ahol a vasútüzem saját menetrend-formátumából többen találták meg a helyes vonatot, mint a klasszikus menetrendtáblázatból.

Várakozásunktól eltérően nem adott jobb eredményt, hanem kicsit gyengébbet (80%) a szintén klasszikusnak mondható "sárga-fehér" elnevezéssel is ismert állomási menetrend.

a "sárga-fehér" állomási menetrend

Egyetlen konkrét esetet érdemes még kiemelni: több esetben pontosan ugyanazt a kérdést tettük fel, csak különbözőképpen szerkesztett menetrendeket tettünk mellé, összehasonlítandó azok áttekinthetőségét. A konkrét - de engedjék meg, hogy nem megnevezett - esetben a szabályosan szerkesztett menetrendtáblázatból 70, a vonatok időrendi sorrendjét, és lábjegyzetelés szabályait be nem tartó táblázatból 5% (öt százalék!) helyes választ kaptunk.

Menetrendi szerkezetek

Igazolódott az a várakozás, hogy a vasutak szolgáltatása is nagyban befolyásolja a sikert. Ahol az egész menetrendi időszak minden napján azonos a szolgáltatás (a kérdéssorban Pálháza és Felsőtárkány volt ilyen), ott több kérdésre is kivétel nélkül hibátlan válaszok érkeztek, összesítésben 98%-os sikerrel. Ezzel szemben ahol nagyon sok és bonyolult menetrendi időszak, lábjegyzet van, ott Olvasóink, "utasaink" is nehezebben találták meg a keresendő vonatot, csak 63-78%-ban.

Javaslatunk

A felmérés eredményéről tájékoztatjuk a vasúti társaságokat, és megtesszük javaslatainkat, hogy a jövőben Önök mind nagyobb arányban találkozzanak könnyen érthető menetrendekkel.


Legutóbbi módosítás: 2012.10.25. 22:07

Hozzászólások

T. Bence (2012-11-01 18:31:29)

Ne felejtsük el azt sem, hogy a válaszokat kitöltők valószínűleg nagyrészt kisvasút/vasútbarátok, és ilyen minőségükben profi menetrendforgatók... ;)

Ön is hozzászólhat

Az e-mail címet csak az Önnel való kapcsolatfelvételre használjuk, nem jelenik meg és nem adjuk ki. Használható HTML címkék (tag): i és b, a megengedett legnagyobb hossz 1000 karakter.

Az Ön neve:
E-mail címe:
Hozzászólás:
Mennyi huszonhat meg huszonegy?
Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Vasútkereső
Vasútkereső térkép

(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV - EgyesületOnline