Kemencei Erdei Múzeumvasút
Kemence
Megközelítés
Menetrend
Díjszabás
Programok
Vasúttörténet
Műszaki adatok
Járművek
Üzemeltető
Szállások
Látnivalók
Támogatók
Elérhetőség
Cikkarchívum
Képtár
Linktár
Partnereink





Felhasználói belépés
E-mail:
Jelszó:
English Deutsch Român Nyomtathat vltozat

Kisebb árvíz volt Kemencén

2006.06.06 (Fodor Illés)



Az elmúlt napok esőzései miatt a szokottnál nagyobb árhullám vonult le a Kemence- és a Csarna-patakon a pünkösdi hétvégén. A patakok a kisvasút üzemelő szakaszát szerencsére nem veszélyeztették, ellenben számos időszakos vízfolyás a vasúti pályán keresztül talált lefolyást magának.
A P-2-es a hármas hídon

A P-2-es a hármas hídon
Fotó: Fodor Illés (2006.06.03.)

A Börzsönyben található patakok jellemzően a hóolvadáskor áradnak meg, de a hosszabb esős időszakok után is komoly árvizek képesek kialakulni (1999-ben is egy ilyen periódus után keletkezett a vonalat igen súlyosan megrongáló árvíz, mely a hidrológusok szerint ezeréves gyakoriságú volt). Az idei tavasz a szokottnál csapadékosabb volt, a Pünkösd előtti héten is több napon át esett az eső. Csütörtökön már magasabb volt a vízállás, mint általában, szombaton azonban a Kemence-patak több helyen kilépett a medréből, de szerencsére most nem veszélyeztetett lakott területeket. A kisvasút üzemelő szakaszán nem okozott gondot a patakok megnövekedett vízszintje, de négy időszakos vízfolyás is a vasúti pályára terelődött.

A legsúlyosabb helyzet Pityur-rétje megállónál alakult ki, az itteni vízfolyás közút alatti áteresze ugyanis eldugult, így szinte a teljes vízmennyiség a közúton és a vasúti pályán talált lefolyást magának. A helyzetet a sínek mellett kialakított csatornával és a vízfolyás közút mellé terelésével tudtuk normalizálni. A második híd alatt két vízfolyás terelődött el, melyek így a hegylábi hordalékkúpon nem a medrükben, a fölöttük kialakított áteresz irányába, hanem a vasúti pályára folytak, majd azon folytatták útjukat a következő áteresz felé, jelentős mennyiségű hordalékot juttatva így a pályatestre. A harmadik átfolyás a Bence szálló útátjárójánál alakult ki, vélhetően itt is egy eldugult áteresz miatt. Ezzel az átfolyással sajnos nem tudtunk mit kezdeni.

A hétvégén szerencsére már csak kisebb záporok voltak, így a patakok vízszintje jelentősen lecsökkent, az időszakos vízfolyások többsége pedig elapadt.

A pünkösdi hétvégéről készült galériánkban számos képet találhatnak.

Legutóbbi módosítás: 1999-01-01 00:00

Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Vasútkereső
A kiválasztott vasút helye kis térképen

(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV - EgyesületOnline