Kemencei Erdei Múzeumvasút
Kemence
Megközelítés
Menetrend
Díjszabás
Programok
Vasúttörténet
Műszaki adatok
Járművek
Üzemeltető
Szállások
Látnivalók
Támogatók
Elérhetőség
Cikkarchívum
Képtár
Linktár
Partnereink





English Deutsch Român Nyomtathat vltozat

Kisebb árvíz volt Kemencén

2006.06.06 (Fodor Illés)



Az elmúlt napok esőzései miatt a szokottnál nagyobb árhullám vonult le a Kemence- és a Csarna-patakon a pünkösdi hétvégén. A patakok a kisvasút üzemelő szakaszát szerencsére nem veszélyeztették, ellenben számos időszakos vízfolyás a vasúti pályán keresztül talált lefolyást magának.
A P-2-es a hármas hídon

A P-2-es a hármas hídon
Fotó: Fodor Illés (2006.06.03.)

A Börzsönyben található patakok jellemzően a hóolvadáskor áradnak meg, de a hosszabb esős időszakok után is komoly árvizek képesek kialakulni (1999-ben is egy ilyen periódus után keletkezett a vonalat igen súlyosan megrongáló árvíz, mely a hidrológusok szerint ezeréves gyakoriságú volt). Az idei tavasz a szokottnál csapadékosabb volt, a Pünkösd előtti héten is több napon át esett az eső. Csütörtökön már magasabb volt a vízállás, mint általában, szombaton azonban a Kemence-patak több helyen kilépett a medréből, de szerencsére most nem veszélyeztetett lakott területeket. A kisvasút üzemelő szakaszán nem okozott gondot a patakok megnövekedett vízszintje, de négy időszakos vízfolyás is a vasúti pályára terelődött.

A legsúlyosabb helyzet Pityur-rétje megállónál alakult ki, az itteni vízfolyás közút alatti áteresze ugyanis eldugult, így szinte a teljes vízmennyiség a közúton és a vasúti pályán talált lefolyást magának. A helyzetet a sínek mellett kialakított csatornával és a vízfolyás közút mellé terelésével tudtuk normalizálni. A második híd alatt két vízfolyás terelődött el, melyek így a hegylábi hordalékkúpon nem a medrükben, a fölöttük kialakított áteresz irányába, hanem a vasúti pályára folytak, majd azon folytatták útjukat a következő áteresz felé, jelentős mennyiségű hordalékot juttatva így a pályatestre. A harmadik átfolyás a Bence szálló útátjárójánál alakult ki, vélhetően itt is egy eldugult áteresz miatt. Ezzel az átfolyással sajnos nem tudtunk mit kezdeni.

A hétvégén szerencsére már csak kisebb záporok voltak, így a patakok vízszintje jelentősen lecsökkent, az időszakos vízfolyások többsége pedig elapadt.

A pünkösdi hétvégéről készült galériánkban számos képet találhatnak.

Legutóbbi módosítás: 1999-01-01 00:00

Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Vasútkereső
A kiválasztott vasút helye kis térképen

(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV - EgyesületOnline