Kemencei Erdei Múzeumvasút
Kemence
Megközelítés
Menetrend
Díjszabás
Programok
Vasúttörténet
Műszaki adatok
Járművek
Üzemeltető
Szállások
Látnivalók
Támogatók
Elérhetőség
Cikkarchívum
Képtár
Linktár
Partnereink





English Deutsch Român Nyomtathat vltozat

Újabb UE-28-as érkezett

2006.03.05 (kisvasut.hu)



Március 4-én egy UE-28-as mozdony érkezett a Kemencei Erdei Múzeumvasútra Bodajkról, ahol egy ipari üzem megszűnése után vált feleslegessé.
A bodajki UE-28-as Kemencén

A bodajki UE-28-as Kemencén
Fotó: Szűcs Zoltán József (2005.03.08.)

Több éves levelezés és telefonálás, azaz főleg várakozást követően március negyedikén délután vágányra került a KEMV kemencei telephelyén egy zárt fülkés, hajtásrendszerében átalakított, majdnem teljesen hiánytalan, üzemképesen leállított UE-28 dízelmozdony, valamint egy billenőcsille.

A hajtásrendszer továbbra is kéthengeres Csepel-motorral kezdődik, ám ezt egy ZIL differenciálmű követi. Az eredeti négyfokozatú sebességváltót egy SD-9 irányváltóval pótolták. Ennek köszönhetően a mozdony végsebessége sajnos nem lesz nagy, így személyvonatok továbbítására alkalmatlan lesz.

A járművek a megszűnt bodajki ipartelepi kisvasútról érkeztek, amely egyébként a legrövidebb mozdonyvontatásra berendezett kisvasút (volt) hazánkban. A teljes vonalhossz a kitérővágányt is beleszámítva kb. 100-150 méter. A járműveket a helyi cég, valamint a budapesti felszámolást intéző cég vezetőinek jóindulatából a KEMV ajándékba kapta meg, muzeális megőrzés céljából.

A telep megszűnése után a másik mozdonyból (SD-9) sajnos ócskavas lett, pedig az különleges kialakítású volt. Lehet, hogy annak a hajtása került át az UE-28-asba. Egyébként a KFF nyilvántartása szerint korábban itt 4 (!) mozdony volt.

Ezúton is köszönjük az illetékesek segítségét, akik lehetővé tették számunkra a járműmentést, valamint köszönjük a szállításban, daruzásban résztvevők munkáját!

Legutóbbi módosítás: 1999-01-01 00:00

Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Vasútkereső
A kiválasztott vasút helye kis térképen

(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV - EgyesületOnline