Kemencei Erdei Múzeumvasút
Kemence
Megközelítés
Menetrend
Díjszabás
Programok
Vasúttörténet
Műszaki adatok
Járművek
Üzemeltető
Szállások
Látnivalók
Támogatók
Elérhetőség
Cikkarchívum
Képtár
Linktár
Partnereink





English Deutsch Român Nyomtathat vltozat

Rövidebb szakaszon közlekednek a vonatok Kemencén

2010.05.16 (kisvasut.hu)



Május 16-tól előre láthatólag június hó végéig, vonataink Kemence - Kőrózsa között közlekednek.

A rövidebb útvonalú közlekedés oka, hogy a május 15-16-i felhőszakadások árvizet okoztak a Csarna és a Nagy-völgyi patakon. A pályatest több helyen alámosódott, a víz a hidak felett csapott át. Két gabionkosarkaból épített támfal súlyosan megsérült, kilométer hosszban a pályára érkező vadpatakok az ágyazatot kimosták és kőtorlaszokat emeltek.

A földmű jelenleg is felázott, a Kőrózsa fölötti alépítmény-sérülés mértéke csak a kiszáradás után lesz megítélhető. Jelenleg vonattal nem terhelhető.

Az árvízkárok felszámolásában, hazánk egyetlen önkéntes munkában üzemeltetett kisvasútján, Ön is segíthet! Számlaszámunk: 11712004-20206435

Támfal dőlőben, töltés omlóban

Támfal dőlőben, töltés omlóban
Fotó: Szűcs Zoltán József (2010.05.16.)

A végállomás és a pálya a Kőrózsáig jól viselte a megpróbáltatást. Komoly a gond azonban már az 17+00 - 17+20 szelvényű gabionkosaras védműnél. Az árvízi rombolások okai és következménye képtárban tekinthető meg.


Május 20-ra kiderült, hogy a Múzeumvasút állami segítségnyújtásban nem részesülhet, így a pályát újból a vasútért aggódó és tenni kívánó emberek erejéből, valamint az Egyesület pénzügyi tartalékaiból kell felújítani.


Terveink szerint május 22-én és 23-án megtörténik a Kőrózsa feletti szakasz megtisztítása, a könnyebb és emberigényesebb munkák elvégzése: hordalék kilapátolása a vágányról, átereszek kitisztítása, elhordott ágyazat visszatöltése, az elsődleges védművek megerősítése.

A hétvége folyamán az elvégzett munkák mellett megállapítjuk a következő teendőket, prioritást rendelve az egyes műveletekhez.


Május 29-én és 30-án igyekszünk visszaállítani a Kőrózsa gabionfal korábbi állapotát, sőt lehetőségeinkhez mérten megerősíteni azt. Célunk, hogy minél hamarabb megindulhasson a közlekedés és a menetrendszerű forgalom legalább Pityur rétje megállóhelyig.


Június folyamán helyreállítjuk a Feketevölgy megállónál megsérült gabionfalat, így vonataink várhatóan a hónap közepétől fognak ismét a vonal teljes hosszán közlekedni.


Amennyiben módjában áll, kérjük adományával járuljon hozzá a kisvasút pályájának helyreállításához, hogy méltó módon ünnepelhessük a 100 éves évfordulót.


További információ az árvízzel és a segítségnyújtással kapcsolatban: Karap Krisztián, +36-30-402-9064



Az árvízkárok megszüntetésében részt vevő vállalkozások, magánszemélyek

Legutóbbi módosítás: 2010.05.11. 09:02

Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Vasútkereső
A kiválasztott vasút helye kis térképen

(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV - EgyesületOnline