kisvasut.hu - Kemencei Erdei Múzeumvasút -

Villamos vontatás az erdei vasutakon

2005.07.26 (Chikán Gábor)



A kemencei kisvasút napja 2005. július 23-án műszaki különlegességgel is szolgált: a magyarországi erdei vasutakon elsőként továbbított villamosmozdony személyvonatot.

Villamos vontatású vonat érkezik Kemence állomásra

Villamos vontatású vonat érkezik Kemence állomásra
Fotó: Chikán Gábor (2005.07.23.)

A kisvasút 3238,9001 psz. EL-9 típusú mozdonya a Kemencéről 13:45-kor induló 204 sz. vonatot továbbítva írta be magát a hazai erdei vasutak történetébe.

A villamos vontatás ugyan korábban sem volt ismeretlen a kisvasutakon, ám csak bányavasutakon alkalmazták, ahol személyszállításra is csupán az üzem dolgozói vehették igénybe. Az erdei vasutak közül a ma Szlovákia területén lévő Fenyőháza (azóta elbontott) kisvasútját villamosították, ahol felsővezetékes mozdonyok dolgoztak.

A mostani eseménynek így az is különlegessége, hogy ezúttal akkumulátoros mozdony továbbította a vonatot. Az EL-9 típusú mozdonyokat az egykori NDK-ban gyártották tömegesen, közülük jó néhány került Magyarországra. Ma is dolgoznak ilyen mozdonyok az úrkúti mangánbányában, a felsőpetényi agyagbányában és a fűzérradványi illitbányában.

A Kemencén működő mozdony a szegi kaolinbányát szolgálta annak bezárásáig. Azt követően a bánya vezetése egy egyedi favázas népeskocsival együtt ajándékozta a Kisvasutak Baráti Köre Egyesületnek a gépet.

A felújítást 2003-2004-ben saját erőből és részben vállalkozók bevonásával sikerült elvégezni, így 2004. nyarán a kisvasút napján már bemutatható volt. Hatósági járművizsgájára csak a közelmúltban, 2005. július 20-án került sor egy dízelmozdony és két kocsi társaságában.

Mivel a vasútüzem személyzete számára villamosmozdonyvezető tanfolyam még csak a tervekben szerepel, az első személyvonatot vendég mozdonyvezető, Nagyfejeő Tamás továbbította.

A járművekről részletesebb leírás a Kemencei Erdei Múzeumvasút járműveinek oldalán található.

Legutóbbi módosítás: 1999-01-01 00:00

(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV - EgyesületOnline