Kemencei Erdei Múzeumvasút
Kemence
Megközelítés
Menetrend
Díjszabás
Programok
Vasúttörténet
Műszaki adatok
Járművek
Üzemeltető
Szállások
Látnivalók
Támogatók
Elérhetőség
Cikkarchívum
Képtár
Linktár
Partnereink





English Deutsch Român Nyomtathat vltozat

Villamos vontatás az erdei vasutakon

2005.07.26 (Chikán Gábor)



A kemencei kisvasút napja 2005. július 23-án műszaki különlegességgel is szolgált: a magyarországi erdei vasutakon elsőként továbbított villamosmozdony személyvonatot.

Villamos vontatású vonat érkezik Kemence állomásra

Villamos vontatású vonat érkezik Kemence állomásra
Fotó: Chikán Gábor (2005.07.23.)

A kisvasút 3238,9001 psz. EL-9 típusú mozdonya a Kemencéről 13:45-kor induló 204 sz. vonatot továbbítva írta be magát a hazai erdei vasutak történetébe.

A villamos vontatás ugyan korábban sem volt ismeretlen a kisvasutakon, ám csak bányavasutakon alkalmazták, ahol személyszállításra is csupán az üzem dolgozói vehették igénybe. Az erdei vasutak közül a ma Szlovákia területén lévő Fenyőháza (azóta elbontott) kisvasútját villamosították, ahol felsővezetékes mozdonyok dolgoztak.

A mostani eseménynek így az is különlegessége, hogy ezúttal akkumulátoros mozdony továbbította a vonatot. Az EL-9 típusú mozdonyokat az egykori NDK-ban gyártották tömegesen, közülük jó néhány került Magyarországra. Ma is dolgoznak ilyen mozdonyok az úrkúti mangánbányában, a felsőpetényi agyagbányában és a fűzérradványi illitbányában.

A Kemencén működő mozdony a szegi kaolinbányát szolgálta annak bezárásáig. Azt követően a bánya vezetése egy egyedi favázas népeskocsival együtt ajándékozta a Kisvasutak Baráti Köre Egyesületnek a gépet.

A felújítást 2003-2004-ben saját erőből és részben vállalkozók bevonásával sikerült elvégezni, így 2004. nyarán a kisvasút napján már bemutatható volt. Hatósági járművizsgájára csak a közelmúltban, 2005. július 20-án került sor egy dízelmozdony és két kocsi társaságában.

Mivel a vasútüzem személyzete számára villamosmozdonyvezető tanfolyam még csak a tervekben szerepel, az első személyvonatot vendég mozdonyvezető, Nagyfejeő Tamás továbbította.

A járművekről részletesebb leírás a Kemencei Erdei Múzeumvasút járműveinek oldalán található.

Legutóbbi módosítás: 1999-01-01 00:00

Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Vasútkereső
A kiválasztott vasút helye kis térképen

(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV - EgyesületOnline